Voordelen van curcumine - wat zijn de effecten?

Natuurlijke specerijen zitten boordevol biologisch actieve ingrediënten. Ze verrijken niet alleen onze gerechten met nieuwe aroma's, smaken en kleuren, maar ze ondersteunen ons lichaam vaak ook in veel aspecten van de gezondheid. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van lange wolfsmelk, een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt als ontstekingsremmer, worden toegeschreven aan de polyfenolische curcuminoïden die het bevat, waarvan curcumine de belangrijkste is. Het is een van de specerijen die een uitstekende reputatie heeft wat betreft de effecten op de menselijke gezondheid, zoals blijkt uit de duizenden onderzoeken die ermee zijn uitgevoerd. In dit artikel bespreken we informatie over de voordelen van curcumine voor verschillende aspecten van de gezondheid. Lees tot het einde!
- Curcumine is een geel pigment uit kurkuma met opmerkelijke eigenschappen
- Voordelen van het gebruik van curcumine
- Heeft curcumine invloed op kanker?
- Hoe vul je curcumine aan?
- Curcumine dosering
- Samenvatting
Curcumine is een geel pigment uit kurkuma met opmerkelijke eigenschappen
Onder zowel voedingssupplementen als voedselingrediënten is curcumine een van de leiders op het gebied van wetenschappelijke publicaties. De zeer hoge citatiecijfers van de populairste publicaties geven aan dat de belangstelling voor curcumine onder wetenschappers enorm is.
Curcumine is een polyfenol dat van nature voorkomt in de wortelstok van de Curcuma longa plant. Velen van ons eten het vaak, vooral als we van Indiase gerechten houden. Curry dankt zijn kleur en aroma onder andere aan de curcumine in kurkuma. Hoewel regelmatige consumptie van kurkuma als specerij een gezonde en in de meeste gevallen wenselijke praktijk is, zijn specifieke voordelen voor de gezondheid meestal pas mogelijk na een hogere drempel van inname van curcumine, wat mogelijk is met het gebruik van kurkuma-extract supplementen.
Voordelen van het gebruik van curcumine
Curcumine blijkt zo veelzijdig te zijn dat onderzoekers tientallen gezondheidskwalen onderzoeken waarbij het mogelijk zou kunnen helpen.
Potentieel ontstekingsremmend en antioxidant
Antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen zijn de twee belangrijkste mechanismen die de meeste voordelen van curcumine bij verschillende aandoeningen verklaren.
Vrije radicalen veroorzaken peroxidatie van membraanlipiden en oxidatieve schade aan DNA en eiwitten. Deze processen dragen bij aan verschillende pathologieën, waarvan de complicaties het risico op atherosclerose, neurodegeneratie en andere aandoeningen verhogen. Onderzoek toont aan dat curcumine een efficiënte antioxidant is die oxidatieve stress onder controle houdt en de omvang van schade door vrije radicalen vermindert. Er is onder andere aangetoond dat curcumine systemische markers van oxidatieve stress verbetert en de activiteit van endogene antioxidanten in serum, zoals superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GSH), en katalase in plasma kan verhogen.
Curcumine beïnvloedt PPARγ- en TLR-receptoren, remt de expressie van TNF-α en de activering van NF-κB, remt COX-2-, LOX- en iNOS-enzymen en beïnvloedt vele andere fysiologische routes die ontstekingen reguleren.
Pathologische processen veroorzaakt door oxidatieve stress zijn nauw verbonden met ontstekingen. Het ene kan gemakkelijk door het andere worden uitgelokt. Daarom is het zo gunstig dat curcumine beide aspecten tegelijkertijd beïnvloedt.
Voordelen van curcumine voor het spijsverteringsstelsel
In het Verre Oosten werd kurkuma in de oudheid gebruikt ter ondersteuning van het spijsverteringskanaal. Het huidige bewijs suggereert dat curcumine nuttig kan zijn bij IBS en IBD. Er is ook steeds meer bewijs dat de darmmicrobiota betrokken is bij de wisselwerking tussen curcumine en inflammatoire darmziekten.
Veel onderzoek naar curcumine heeft betrekking op de hepatoprotectieve eigenschappen. Er zijn veel experimenten uitgevoerd op knaagdieren, waarbij curcumine onder andere via injectie werd toegediend in modellen van verschillende ziekten, vergiftigingen, enz. Er werden veel positieve effecten waargenomen, zoals een verbetering van leverenzymen, een toename van antioxidantenzymen en een vermindering van de toxiciteit van bepaalde medicijnen die de lever belasten (bijv. paracetamol).
Voordelen van curcumine bij artritis
Curcumine kan gewrichtsontsteking verminderen en pijnklachten verlichten, voornamelijk door de ontstekingsremmende en kraakbeenbeschermende effecten. Het effect van curcumine op inflammatoire gewrichtsklachten is een van de meest uitgebreid onderzochte werkingsgebieden voor dit polyfenol.
In een klinische studie werd kurkuma-extract gebruikt bij patiënten die kampten met artrose in de knie. Er werd vastgesteld dat kurkuma-extract ontstekingen remde en klinische symptomen verbeterde, evenals IL-1β en oxidatieve stress verminderde.
Cardiovasculaire voordelen van curcumine
Zelfs bij gezonde proefpersonen zonder diagnose en bij lage doses (80 mg curcumine per dag) werden effecten op enkele parameters met betrekking tot cardiovasculaire gezondheid waargenomen. De triglycerideniveaus verbeterden, stikstofmonoxide, dat de bloedvaten verwijdt en de bloedstroom verbetert, verhoogde de neutrofielenfunctie met betrekking tot ontstekingen.
In preklinische studies zijn er veel aanwijzingen voor anti-atherosclerotische effecten, verbetering van de endotheelfunctie en algehele veelzijdige bescherming van het cardiovasculaire systeem tegen meerdere bedreigingen.
Voordelen van curcumine op het zenuwstelsel
Er zijn veel aanwijzingen voor de neuroprotectieve eigenschappen van curcumine. Neurodegeneratieve ziekten (waaronder Alzheimer en Parkinson), depressie, epilepsie en soortgelijke neurologische problemen eisen een groot deel van de bevolking op, dus we hebben zoveel mogelijk ingrediënten in ons menu nodig om de hersenen te beschermen tegen bedreigingen.
Vanwege de antioxiderende, ontstekingsremmende en eiwitaggregatie-preventieve effecten van curcumine zijn er veel in vivo onderzoeken gedaan op modellen van verschillende neurologische aandoeningen. Er is onder andere aangetoond dat curcumine de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen en prostaglandinen in geactiveerde microglia en astrocyten blokkeert.
Met de ziekte van Alzheimer als voorbeeld noemden de onderzoekers in het onderzoek een aantal mechanismen waarmee curcumine mogelijk zou kunnen helpen, waaronder
- het remmen van de productie van Aβ (beta-amyloïde) peptide door het veranderen van het transport van amyloïde precursor proteïne;
- het binden van Aβ peptiden en het beïnvloeden van hun aggregatie;
- het verminderen van tau hyperfosforylering en het verhogen van de klaring ervan;
- het verminderen van Aβ-geïnduceerde toxiciteit door het remmen van JNK-3 fosforylering;
- verlaging van het cholesterolgehalte, waardoor het risico op de ziekte van Alzheimer afneemt;
- bescherming van de bloed-hersenbarrière door verhoging van de OH-1 expressie;
- remming van acetylcholinesterase;
- een rol spelen in celsignalering door activering van Wnt pathways;
- het verminderen van ontstekingen en oxidatieve schade.
Heeft curcumine invloed op kanker?
Hoewel het onderwerp kanker (zowel de behandeling als de preventie ervan) zeer complex is en het moeilijk is om duidelijke conclusies te trekken, wordt er enig potentieel gezien in curcumine. In de literatuur zijn uitgebreide preklinische studies (op cellijnen of knaagdieren) te vinden die de antikankereffecten van curcumine evalueren. Van curcumine is aangetoond dat het carcinogenese voorkomt door twee processen te beïnvloeden: angiogenese en de groei van kankercellen. Het remt ook de uitzaaiing van kankercellen en induceert apoptose van kankercellen. Er zijn echter robuuste klinische onderzoeken bij mensen nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.
Hoe vul je curcumine aan?
Allereerst een heel belangrijk punt: je krijgt alleen de juiste doses curcumine door kurkuma-extract te gebruiken, niet kurkuma zelf als specerij. Slechts een paar procent van de werkelijke curcumine zit in de specerij.
Bovendien is het onwaarschijnlijk dat het consumeren van curcumine op zichzelf (zelfs geëxtraheerd) in verband wordt gebracht met voordelen voor de gezondheid. Het probleem is de slechte biologische beschikbaarheid, die vooral te wijten lijkt te zijn aan de slechte absorptie, het snelle metabolisme en de snelle uitscheiding. Er zijn echter verschillende ingrediënten die de biologische beschikbaarheid kunnen verhogen, waarvan piperine het bekendste is. Piperine is het belangrijkste actieve ingrediënt in zwarte peper en er is aangetoond dat curcumine in combinatie met piperine de biologische beschikbaarheid met 2000% kan verhogen. Dit komt doordat piperine een remmer is van P-glycoproteïne, dat de biologische beschikbaarheid van curcumine beperkt.
Het is vermeldenswaard dat in de meeste onderzoeken naar de effecten van curcumine op bijvoorbeeld oxidatieve stress-gerelateerde parameters, piperine werd toegevoegd om de biologische beschikbaarheid te verhogen. In diermodellen wordt curcumine daarentegen vaak via injectie toegediend, waarbij het maagdarmkanaal wordt omzeild. Bij mensen zou oraal gebruik van curcumine in zijn eenvoudigste vorm en zonder toevoeging van piperine een lage werkzaamheid kunnen geven en de kans op replicatie van de heilzame effecten die in onderzoeken zijn waargenomen, kunnen verkleinen.
Curcumine dosering
Curcuminoïden zijn door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd als 'algemeen erkend als veilig' (GRAS), en klinische studies hebben een goede verdraagbaarheid en veiligheidsprofielen aangetoond, zelfs bij doses van 4000 tot 8000 mg per dag en bij doses tot 12.000 mg/dag van een supplement met 95% concentraties van de drie curcuminoïden: curcumine, bisdemethoxycurcumine en demethoxycurcumine.
De bovenstaande doseringsvoorbeelden zijn echter hoog en worden gebruikt voor zeer specifieke gezondheidsvoordelen. Bij preventief gebruik of voor mildere gezondheidsondersteuning worden vaak dagelijkse doses tot 1000 mg curcumine in combinatie met piperine gebruikt.
Samenvatting
Curcumine heeft preklinisch bewijs in een enorm aantal aspecten van de gezondheid. Een deel hiervan is ook bevestigd in klinische onderzoeken, en een deel wacht nog op goed opgezette onderzoeken bij mensen in de toekomst. We weten al dat curcumine een groot potentieel heeft. De sleutel tot het benutten van de voordelen is echter om het effectief in de bloedbaan te krijgen. Dit is belangrijk omdat curcumine inherent een zeer lage biologische beschikbaarheid heeft. De sleutel tot een goede werking is het gebruik van curcumine met biobeschikbaarheidsversterkers (bijv. piperine) of in gemodificeerde chemische vormen, zoals in liposomen, fytosomen of andere vetcomplexen.
Bronnen:

Calorieën - tellen of niet tellen?
