Alles over glutamine

Glutamine is een endogeen aminozuur dat van nature wordt aangemaakt in het menselijk lichaam. In bepaalde situaties wordt glutamine echter een voorwaardelijk essentieel (relatief exogeen) aminozuur voor mensen. We hebben het dan vooral over perioden van verhoogd spiercatabolisme, die voorkomen bij kanker, ernstige brandwonden en langdurige immobilisatie na een lichamelijk trauma of operatie.
- Glutamine - welke functies heeft het in het lichaam?
- Glutamine - effecten op de darmen
- Glutamine - kan het nuttig zijn voor sporters?
- Glutamine - andere gezondheidsvoordelen
- Glutamine - hoe te gebruiken?
Glutamine - welke functies heeft het in het lichaam?
Glutamine is het aminozuur dat in de grootste hoeveelheden voorkomt in het menselijk lichaam en maakt ongeveer 60% uit van de totale pool van vrije aminozuren. De bron van glutamine in ons lichaam is 60% interne productie, terwijl de overige 40% afkomstig is van de voeding en de afbraak van cellulaire eiwitten. Glutamine is betrokken bij de synthese van eiwitten, purines, pyrimidines, glucose, ureum, glutathion, andere aminozuren en het behoud van het zuur-base-evenwicht. Daarnaast is glutamine een belangrijke stof voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Glutamine ondersteunt de proliferatie van T- en B-lymfocyten en de metabolische activiteit van neutrofielen, monocyten en macrofagen, en stimuleert de productie van bepaalde cytokinen.
Glutamine - effecten op de darmen
Glutamine is de favoriete brandstof voor enterocyten, d.w.z. de darmepitheelcellen die de belangrijkste functies van de dunne darm bepalen, namelijk de uiteindelijke vertering en assimilatie van voedingsstoffen. Daarnaast is glutamine een belangrijke energetische stof voor de snel delende cellen van het immuunsysteem, d.w.z. lymfocyten, monocyten en macrofagen. Glutamine beschermt het darmslijmvlies tegen atrofie (verlies), versterkt de immuunmechanismen van het lichaam en voorkomt de translocatie van bacteriën door het darmslijmvlies. Daarnaast speelt glutamine een sleutelrol in het goed functioneren van het gastro-intestinale immuunsysteem (GALT), waardoor atrofie van de darmvlokken in de dunne darm wordt voorkomen. Een tekort aan glutamine kan bijdragen aan beschadiging van het dunne darmslijmvlies, met als negatief gevolg een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor gifstoffen of ziekteverwekkende bacteriën gemakkelijker de weefsels kunnen binnendringen.
Glutamine - kan het nuttig zijn voor sporters?
Intense fysieke inspanning, en zelfs nog meer tijdens warm weer, bevordert het ontstaan van hittestress, wat kan leiden tot schade aan de tight junctions tussen darmepitheelcellen die de integriteit van de darmbarrière waarborgen. De negatieve gevolgen hiervan zijn onder andere een verminderde integriteit van de darmbarrière en een verhoogd risico op translocatie van bacteriën en endotoxinen uit het maagdarmkanaal. De translocatie van bacteriën en endotoxinen vanuit het darmlumen naar de bloedbaan verhoogt de productie van pro-inflammatoire cytokinen en resulteert in gastro-intestinale symptomen zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en een gevoel van overloop in de darmen. Van glutamine is aangetoond dat het de doorlaatbaarheid van de darmen als gevolg van intensieve sportactiviteiten vermindert en dat het aanhoudende gastro-intestinale ongemakken bij duursporters verlicht. Er is ook gesuggereerd dat glutaminesuppletie de spierglycogeensynthese verhoogt en de concentraties van bepaalde markers van beschadiging van de skeletspieren verlaagt, vooral bij langdurige toediening (minimaal 5 dagen).
Glutamine - andere gezondheidsvoordelen
Studies hebben aangetoond dat glutaminesuppletie bijdraagt aan het verbeteren van de stikstofbalans (d.w.z. vermindert de eiwitafbraak) en de voedingsstatus van het lichaam, het verlichten van ontstekingen (verlaagt IL-6, TNF-ɑ, C-reactief proteïne niveaus in het bloed) en het verbeteren van de immuniteit bij ernstig zieke patiënten. Glutamine heeft een gunstig effect op het functioneren van het immuunsysteem en helpt de incidentie van postoperatieve complicaties en infecties te verminderen, evenals het risico op sterfte en de duur van het ziekenhuisverblijf. Het belangrijkste voordeel van glutamine is het verbeteren van de uitkomst van trauma, brandwonden en ernstige verwondingen. Glutamine vermindert de incidentie van infectieziekten bij volwassenen die een buikoperatie voor buikvliesontsteking (infectie van de buikholte) ondergaan. Daarnaast kan glutamine bij mensen die radiotherapie voor hoofd-halskanker ondergaan de ernst van orale mucositis verminderen en het gebruik van opioïde pijnstillers verminderen. Er is ook gesuggereerd dat glutamine de symptomen die kenmerkend zijn voor het prikkelbare darmsyndroom (IBS) kan verlichten als het samen met een laag FODMAP-dieet wordt gebruikt.
Glutamine - hoe te gebruiken?
Voor therapeutische doeleinden wordt glutamine meestal aanbevolen in een dosis van 5 g per dag. Deze dagelijkse dosis glutamine lijkt volledig te volstaan om de normale functie van het maagdarmkanaal en het immuunsysteem te ondersteunen en om het mogelijke relatieve glutaminetekort te verlichten dat wordt waargenomen in de postoperatieve periode, bij patiënten met kankercachexie en ernstige brandwonden en bij mensen met een chronisch lage eiwitinname via de voeding. Hogere doses glutamine worden momenteel afgeraden vanwege een mogelijke overmatige stijging van het serum ammoniakgehalte.
Bronnen:
-
McRae M.P.: Therapeutic benefits of glutamine: An umbrella review of meta-analyses. Biomed Rep. 2017 May; 6(5): 576-584.
-
Legault Z., Bagnall N., Kimmerly D.S.: The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Oct;25(5):417-26.
-
Zuhl M.N., Lanphere K.R., Kravitz L., et al: Effects of oral glutamine supplementation on exercise-induced gastrointestinal permeability and tight junction protein expression. J Appl Physiol (1985). 2014 Jan 15;116(2):183-91.
-
Zuhl M., Dokladny K., Mermier C., et al: The effects of acute oral glutamine supplementation on exercise-induced gastrointestinal permeability and heat shock protein expression in peripheral blood mononuclear cells. Cell Stress Chaperones. 2015 Jan;20(1):85-93.
-
Cruzat V, Macedo Rogero M, Noel Keane K, et al: Glutamine: Metabolisme en immuunfunctie, suppletie en klinische vertaling. Nutrients. 2018 Oct 23;10(11):1564.
-
Coqueiro AY, Rogero MM, Tirapegui J.: Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition. Nutrients. 2019 Apr 17;11(4):863.
-
Kędziora S, Słotwiński R, Dąbrowska A.: Glutamine-bevattende voedingsbehandeling volgens de aanbevelingen van de European Society of Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN). Gastroenterologisch tijdschrift 2010; 5 (5): 258-265.

Stretching - waarom is het de moeite waard?
