Alles over MCT-olie

MCT-olie is een voedingssupplement dat interessant is voor mensen die willen afvallen en voor professionele en amateursporters. Studies hebben aangetoond dat MCT-olie een product is met een breed spectrum aan effecten en toepassingen. Laten we eens kijken wat MCT-olie is en welke eigenschappen het heeft.
- MCT olie - wat is het?
- MCT olie - eigenschappen
- Welk effect heeft MCT olie op het cholesterolgehalte?
- Helpt MCT-olie bij gewichtsverlies?
- Verbetert MCT-olie de cognitieve functie?
- MCT olie - hoe doseren?
MCT olie - wat is het?
MCT olie is een product dat al vele jaren verkrijgbaar is op de Poolse markt voor voedingssupplementen. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat MCT-olie middellange-keten triglyceriden (MCT), wat verzadigde vetten zijn die bestaan uit vetzuren met 6-10 koolstofatomen in de acylketen. Middellange-keten triglyceriden (MCT's) zijn niet wijdverspreid in voedingsmiddelen en komen van nature in beperkte hoeveelheden alleen voor in zuivelvet (boter en volvette kazen) en tropische oliën zoals kokosolie en palmpitolie. MCT-olie bestaat uit de volgende vetzuren, die gewoonlijk middellange keten vetzuren (MCFA's) worden genoemd:
-
Capronzuur (C6:0),
-
Caprylzuur (C8:0),
-
Caprinezuur (C10:0).
Er wordt aangenomen dat laurinezuur met 12 koolstofvezels ook wordt geteld als een vetzuur met middellange keten, maar in feite vertoont het intermediaire eigenschappen tussen vetzuren met middellange en lange keten. Daarom wordt het niet gerekend tot de MCFA's.
MCT olie - eigenschappen
Studies hebben aangetoond dat de consumptie van middellange-keten triglyceriden in MCT-olie meer verzadigend kan werken dan de consumptie van lange-keten triglyceriden, waardoor de energie-inname van voedsel wordt verminderd. Er is ook gesuggereerd dat MCT olie, naast het helpen bij gewichtsverlies, het risico op het ontwikkelen van metabool syndroom en abdominale obesitas kan verminderen en ontstekingen kan afremmen. MCT-olie kan ook de bloedglucosespiegels verlagen en de weefselresistentie tegen insuline verminderen bij patiënten met overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast hebben studies in experimentele diermodellen aangetoond dat MCT-olie helpt bij het behouden van een hoge fysieke fitheid en hoge trainingsprestaties tijdens inspanning bij hoge omgevingstemperaturen. De middellange-keten vetzuren in MCT-olie stimuleren niet de afgifte van alvleesklierlipase en gal, maar diffunderen passief in de darmepitheelcellen, waardoor ze veel sneller worden opgenomen dan lange-keten vetzuren en met een snelheid die vergelijkbaar is met die van glucose. Daarom wordt MCT-olie gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van lever- en alvleesklieraandoeningen en darmabsorptiestoornissen, die vaak gepaard gaan met vette diarree.
Welk effect heeft MCT olie op het cholesterolgehalte?
Het is algemeen bekend dat het hoge aandeel verzadigde vetzuren in de menselijke voeding bijdraagt aan verhoogde concentraties totaal cholesterol en lipoproteïne met lage dichtheid LDL (het zogenaamde 'slechte' cholesterol) in het bloed. Het blijkt echter dat MCT-olie, die bestaat uit verzadigde vetzuren met een middellange keten (6:0-10:0), geen significant effect heeft op de bloedconcentraties van totaal cholesterol, LDL-fractiecholesterol of HDL-fractiecholesterol**. MCT-olie veroorzaakt echter wel een lichte stijging van het triglyceridengehalte in serum. Het is echter vermeldenswaard dat MCT-olie het totale cholesterol en de LDL-fractie cholesterol waarschijnlijk zal verhogen in vergelijking met een product dat voornamelijk bestaat uit onverzadigde vetzuren (bijv. olijfolie of koolzaadolie), terwijl het deze verlaagt in vergelijking met voedingsmiddelen die veel verzadigde vetzuren met een langere keten bevatten.
Helpt MCT-olie bij gewichtsverlies?
Er is gesuggereerd dat MCT-olie een negatieve energiebalans en gewichtsverlies kan bevorderen door een verhoogd energieverbruik en een verbeterde vetzuuroxidatie. De resultaten van een meta-analyse van 13 gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken (RCT's) waarbij 749 mensen betrokken waren, toonden aan dat MCT-olie, in vergelijking met lange-keten triglyceriden (> 10 koolstofatomen), de vetzuuroxidatie bevordert.10 koolstofatomen), MCT's het lichaamsgewicht (-0,51 kg), de tailleomtrek (-1,46 cm), de heupomtrek (-0,79 cm), het totale lichaamsvet (-0,39%) en het totale onderhuidse vet (-0,46%) en visceraal vet (-0,55%) bij volwassenen verminderden. Het vervangen van lange-keten triglyceriden door MCT-olie in het dieet kan resulteren in een bescheiden gewichtsverlies en een verbeterde lichaamssamenstelling, zonder nadelige effecten op het bloedlipidenprofiel.
Verbetert MCT-olie de cognitieve functie?
Het is aangetoond dat suppletie met MCT-olie kan bijdragen aan verhoogde niveaus van circulerende ketonlichamen in het bloed, wat resulteert in een verhoogde energiestofwisseling in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat voedingssupplementen met MCT-olie de cognitieve functie kunnen verbeteren, en zelfs nog meer bij patiënten met milde tot matige Alzheimer.
MCT olie - hoe doseren?
MCT-olie, dat op de markt wordt gebracht als voedingssupplement, is meestal een combinatie van caprylzuur (50-80%) en caprylzuur (20-50%), die worden gewonnen uit kokosolie of palmpitolie. Hoewel het nog steeds niet helemaal duidelijk is welke dagelijkse dosis nodig is om de potentiële gezondheidsvoordelen van MCT-oliesupplementen te verkrijgen, hebben de meeste onderzoeken tussen de 1 en 5 eetlepels (15-74 ml) per dag gebruikt. Het is het beste om deze dagelijkse dosis MCT-olie op te splitsen in verschillende kleinere porties verspreid over de dag. Op dit moment heeft MCT-olie geen duidelijk omschreven maximaal aanvaardbaar innameniveau (UL), maar er wordt wel aangeraden om niet meer dan 4-7 eetlepels (60-100 ml) per dag te gebruiken. Bij sommige mensen kan het gebruik van MCT-olie lichte bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, overgeven, diarree en maagklachten. Dit kan worden voorkomen door te beginnen met kleine doses MCT olie, zoals 1 theelepel (5 ml), en de dagelijkse inname langzaam te verhogen als dit goed wordt verdragen.
Bronnen:
-
St-Onge MP, Bosarge A, Goree LL, et al: Medium chain triglyceride oil consumption as part of a weight loss diet does not lead to an adverse metabolic profile when compared to olive oil. J Am Coll Nutr. 2008 Oct;27(5):547-52.
-
Wang Y, Liu Z, Han Y, et al: Medium Chain Triglycerides verbetert het uithoudingsvermogen bij inspanning door de verhoogde mitochondriale biogenese en stofwisseling. PLoS One. 2018 Feb 8;13(2):e0191182.
-
Juby AG, Blackburn TE, Mager DR.: Use of medium chain triglyceride (MCT) oil in subjects with Alzheimer's disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study, with an open-label extension. Alzheimers Dement (N Y). 2022 Mar 14;8(1):e12259.
-
Maher T, Clegg ME.: A systematic review and meta-analysis of medium-chain triglycerides effects on acute satiety and food intake. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):636-648.
-
McKenzie KM, Lee CM, Mijatovic J, et al: Medium-Chain Triglyceride Oil and Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials. J Nutr. 2021 Oct 1;151(10):2949-2956.
-
Mumme K, Stonehouse W.: Effecten van middellangeketen triglyceriden op gewichtsverlies en lichaamssamenstelling: een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-263.
-
Castro CB, Dias CB, Hillebrandt H, et al: Middellangeketenvetzuren voor de preventie of behandeling van de ziekte van Alzheimer: een systematische review en meta-analyse. Nutr Rev. 2023 Jan 12;nuac104.

Vezels - waarom hebben we ze nodig?
