Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Calcium in het menselijk lichaam - waarom is het zo belangrijk?

Grafika z produktami zawierającymi wapń
09 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 604 Reacties: 0

Calcium is een uiterst belangrijk mineraal in het menselijk lichaam, dat vooral voorkomt in botten en tanden. Het heeft veel belangrijke fysiologische functies. De lage inname ervan via de voeding is vooral problematisch voor kinderen en adolescenten, omdat er in deze periode, die gepaard gaat met de intensieve ontwikkeling van het skeletsysteem, een grote vraag is naar dit element.

Calcium - welke functies heeft het in het lichaam?

Calcium is een mineraal dat een belangrijk effect heeft op het osteoarticulaire systeem, omdat het de belangrijkste bouwsteen is van botten en tanden. Verder is het in het menselijk lichaam betrokken bij de bloedstolling, regulering van de hormoonhuishouding, activering van bepaalde enzymen en geleiding van zenuwimpulsen, evenals het samentrekken van skeletspieren en het hart. Bovendien vermindert het de doorlaatbaarheid van celmembranen en helpt het de bloeddrukwaarden te verlagen. Er is ook gesuggereerd dat een adequate calciuminname via de voeding een belangrijke rol kan spelen bij zowel de preventie als de behandeling van chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2 en kanker (met name borst-, darm- en prostaatkanker).

Calcium - wat zijn de normen?

De calciumbehoefte van het menselijk lichaam varieert afhankelijk van de levensperiode en fysiologische toestand. De belangrijkste factoren die een grote invloed hebben op het vaststellen van de aanbevolen normen voor calciuminname zijn onder andere de intensieve ontwikkeling van het skeletsysteem tijdens de kindertijd en adolescentie, het behoud van voldoende botmassa op volwassen leeftijd, de vermindering van botweefselresorptie bij ouderen en het behoud van normale bot- en serumcalciumspiegels. Volgens de huidige normen voor de Poolse bevolking is de behoefte van het menselijk lichaam aan calcium op het niveau van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) als volgt:

  • Kinderen van 1 tot 3 jaar - 700 mg,
  • Kinderen van 4 tot 9 jaar - 1000 mg,
  • Jongens en meisjes van 10 tot 18 jaar - 1300 mg,
  • Mannen van 19 tot 65 jaar - 1000 mg,
  • Vrouwen van 19 tot 50 jaar - 1000 mg,
  • Vrouwen van 51 jaar en ouder - 1200 mg,
  • Mannen van 66 jaar en ouder - 1200 mg,
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven tot 19 jaar - 1300 mg,
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ouder dan 19 jaar - 1000 mg.

Producten rijk aan calcium

Melk en zuivelproducten zoals yoghurt, kefir, karnemelk en zachte en harde kazen zijn de belangrijkste voedingsbronnen van goed opgenomen calcium voor mensen in economisch ontwikkelde landen. Andere voorbeelden van voedingsbronnen zijn sardines, sprot, peulvruchten (bijv. witte bonen, sojabonen), groene groenten (bijv. broccoli, Chinese kool, peterselie, spinazie en boerenkool), gedroogd fruit (bijv. gedroogd fruit (bijv. vijgen, abrikozen), noten (bijv. hazelnoten, walnoten, pistachenoten), amandelen, zaden (bijv. sesam-, maanzaad- en zonnebloempitten), pompoenpitten, amarant, calciumverrijkte voedingsmiddelen (bijv. tofu, suikervrije groentedranken) en sterk gemineraliseerd water.

Produkty zawierające wapń: nasiona, ser, warzywa i inne

Biologische beschikbaarheid van calcium

De biologische beschikbaarheid van calcium uit voedingsmiddelen wordt geschat op 10 tot 40% en is sterk afhankelijk van de samenstelling van het dieet. Factoren die de absorptie van dit mineraal uit het maagdarmkanaal verhogen zijn onder andere vitamine D, bepaalde aminozuren, lactose en caseïne fosfopeptiden afkomstig van melk. Voedingsstoffen die de calciumabsorptie in het terminale maagdarmkanaal verminderen zijn daarentegen oxaalzuur, fytinezuur, onoplosbare vezelfracties en een hoog vet- en fosforgehalte.

Overtollig calcium in het lichaam

Overtollig calcium in het menselijk lichaam kan voornamelijk optreden bij langdurige inname van geneesmiddelen en/of voedingssupplementen die hoge doses calcium bevatten (bijv. meer dan 3000 mg per dag). Chronische overmatige inname van calcium uit farmaceutische preparaten kan leiden tot vaatverkalking en een verhoogd risico op nieraandoeningen (bijv. nierfalen, nierstenen, melkzuursyndroom), hart- en vaatziekten, prostaatkanker en een verminderde opname van mineralen zoals ijzer, zink en magnesium.

Calcium - symptomen van een tekort

De resultaten van studies tot nu toe suggereren dat de inname van calcium in de Poolse bevolking laag is, gemiddeld ongeveer 600 mg per dag (meisjes en vrouwen gemiddeld 539 mg per dag, terwijl mannen gemiddeld 666 mg per dag innemen), wat minder is dan 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Tot de meest voorkomende gezondheidseffecten van langdurige calciumtekorten via de voeding behoren:

  • Osteomalacie - als gevolg van een lage calciumverzadiging worden botten gekenmerkt door>sterkte en weerstand tegen stress.
  • Osteoporose - er is een afname van de botmineraaldichtheid en een
    verzwakking van de structuur en sterkte van het botweefsel, met als gevolg
    verhoogd risico op breuken en verwondingen.
  • Rachitis - een verstoring in de differentiatie van bot- en kraakbeenweefsel en de
    mineralisatie van de groeischijf van het lange bot en osseïne (d.w.z.
    de organische intercellulaire substantie van botweefsel die verantwoordelijk is voor
    elasticiteit en sterkte van het bot) bij kinderen.
  • Tetanie - een syndroom gekenmerkt door het optreden van
    pijnlijke spierkrampen en/of spiertrekkingen en onaangename
    onaangename tintelingen (parasthesieën - bekend bij liefhebbers van bèta-alaninesupplementen).
    liefhebbers van bèta-alaninesuppletie).
  • Neurologische aandoeningen,
  • Overmatige prikkelbaarheid van het lichaam,
  • Verhoogde bloeddruk.

Bronnen:

  • Harvey NC, Biver E, Kaufman JM, et al: De rol van calcium
    supplementatie bij gezond ouder worden van het bewegingsapparaat: een
    consensusbijeenkomst van de European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteopor
    Aspecten van Osteoporose, Artrose en Musculoskeletale Ziekten
    (ESCEO) en de Internationale Stichting voor Osteoporose (IOF).
    Osteoporos Int. 2017 Feb;28(2):447-462.
  • Li K, Wang XF, Li DY, et al: The good, the bad, and the ugly of
    calciumsuppletie: een overzicht van calciuminname op de menselijke gezondheid.
    Clin Interv Aging. 2018 Nov 28;13:2443-2452.
  • Cormick G, Belizán JM: Calciuminname en gezondheid. Nutrients. 2019
    15 jul;11(7):1606.
  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Voedingsnormen voor de bevolking van
    Polen en hun toepassing. Nationaal Instituut voor Volksgezondheid - Nationaal Instituut voor Hygiëne, 2020.
  • Hadjimbei E, Botsaris G, Chrysostomou S.: Gunstige effecten van
    Yoghurts en Probiotisch gefermenteerde melk en hun potentieel voor functionele voeding.
    Potentieel. Foods. 2022 Sep 3;11(17):2691.