Calcium in het menselijk lichaam - waarom is het zo belangrijk?

Calcium is een uiterst belangrijk mineraal in het menselijk lichaam, dat vooral voorkomt in botten en tanden. Het heeft veel belangrijke fysiologische functies. De lage inname ervan via de voeding is vooral problematisch voor kinderen en adolescenten, omdat er in deze periode, die gepaard gaat met de intensieve ontwikkeling van het skeletsysteem, een grote vraag is naar dit element.
- Calcium - welke functies heeft het in het lichaam?
- Calcium - wat zijn de normen?
- Producten rijk aan calcium
- Biologische beschikbaarheid van calcium
- Overtollig calcium in het lichaam
- Calcium - symptomen van een tekort
Calcium - welke functies heeft het in het lichaam?
Calcium is een mineraal dat een belangrijk effect heeft op het osteoarticulaire systeem, omdat het de belangrijkste bouwsteen is van botten en tanden. Verder is het in het menselijk lichaam betrokken bij de bloedstolling, regulering van de hormoonhuishouding, activering van bepaalde enzymen en geleiding van zenuwimpulsen, evenals het samentrekken van skeletspieren en het hart. Bovendien vermindert het de doorlaatbaarheid van celmembranen en helpt het de bloeddrukwaarden te verlagen. Er is ook gesuggereerd dat een adequate calciuminname via de voeding een belangrijke rol kan spelen bij zowel de preventie als de behandeling van chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2 en kanker (met name borst-, darm- en prostaatkanker).
Calcium - wat zijn de normen?
De calciumbehoefte van het menselijk lichaam varieert afhankelijk van de levensperiode en fysiologische toestand. De belangrijkste factoren die een grote invloed hebben op het vaststellen van de aanbevolen normen voor calciuminname zijn onder andere de intensieve ontwikkeling van het skeletsysteem tijdens de kindertijd en adolescentie, het behoud van voldoende botmassa op volwassen leeftijd, de vermindering van botweefselresorptie bij ouderen en het behoud van normale bot- en serumcalciumspiegels. Volgens de huidige normen voor de Poolse bevolking is de behoefte van het menselijk lichaam aan calcium op het niveau van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) als volgt:
- Kinderen van 1 tot 3 jaar - 700 mg,
- Kinderen van 4 tot 9 jaar - 1000 mg,
- Jongens en meisjes van 10 tot 18 jaar - 1300 mg,
- Mannen van 19 tot 65 jaar - 1000 mg,
- Vrouwen van 19 tot 50 jaar - 1000 mg,
- Vrouwen van 51 jaar en ouder - 1200 mg,
- Mannen van 66 jaar en ouder - 1200 mg,
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven tot 19 jaar - 1300 mg,
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ouder dan 19 jaar - 1000 mg.
Producten rijk aan calcium
Melk en zuivelproducten zoals yoghurt, kefir, karnemelk en zachte en harde kazen zijn de belangrijkste voedingsbronnen van goed opgenomen calcium voor mensen in economisch ontwikkelde landen. Andere voorbeelden van voedingsbronnen zijn sardines, sprot, peulvruchten (bijv. witte bonen, sojabonen), groene groenten (bijv. broccoli, Chinese kool, peterselie, spinazie en boerenkool), gedroogd fruit (bijv. gedroogd fruit (bijv. vijgen, abrikozen), noten (bijv. hazelnoten, walnoten, pistachenoten), amandelen, zaden (bijv. sesam-, maanzaad- en zonnebloempitten), pompoenpitten, amarant, calciumverrijkte voedingsmiddelen (bijv. tofu, suikervrije groentedranken) en sterk gemineraliseerd water.
Biologische beschikbaarheid van calcium
De biologische beschikbaarheid van calcium uit voedingsmiddelen wordt geschat op 10 tot 40% en is sterk afhankelijk van de samenstelling van het dieet. Factoren die de absorptie van dit mineraal uit het maagdarmkanaal verhogen zijn onder andere vitamine D, bepaalde aminozuren, lactose en caseïne fosfopeptiden afkomstig van melk. Voedingsstoffen die de calciumabsorptie in het terminale maagdarmkanaal verminderen zijn daarentegen oxaalzuur, fytinezuur, onoplosbare vezelfracties en een hoog vet- en fosforgehalte.
Overtollig calcium in het lichaam
Overtollig calcium in het menselijk lichaam kan voornamelijk optreden bij langdurige inname van geneesmiddelen en/of voedingssupplementen die hoge doses calcium bevatten (bijv. meer dan 3000 mg per dag). Chronische overmatige inname van calcium uit farmaceutische preparaten kan leiden tot vaatverkalking en een verhoogd risico op nieraandoeningen (bijv. nierfalen, nierstenen, melkzuursyndroom), hart- en vaatziekten, prostaatkanker en een verminderde opname van mineralen zoals ijzer, zink en magnesium.
Calcium - symptomen van een tekort
De resultaten van studies tot nu toe suggereren dat de inname van calcium in de Poolse bevolking laag is, gemiddeld ongeveer 600 mg per dag (meisjes en vrouwen gemiddeld 539 mg per dag, terwijl mannen gemiddeld 666 mg per dag innemen), wat minder is dan 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Tot de meest voorkomende gezondheidseffecten van langdurige calciumtekorten via de voeding behoren:
- Osteomalacie - als gevolg van een lage calciumverzadiging worden botten gekenmerkt door>sterkte en weerstand tegen stress.
- Osteoporose - er is een afname van de botmineraaldichtheid en een
verzwakking van de structuur en sterkte van het botweefsel, met als gevolg
verhoogd risico op breuken en verwondingen. - Rachitis - een verstoring in de differentiatie van bot- en kraakbeenweefsel en de
mineralisatie van de groeischijf van het lange bot en osseïne (d.w.z.
de organische intercellulaire substantie van botweefsel die verantwoordelijk is voor
elasticiteit en sterkte van het bot) bij kinderen. - Tetanie - een syndroom gekenmerkt door het optreden van
pijnlijke spierkrampen en/of spiertrekkingen en onaangename
onaangename tintelingen (parasthesieën - bekend bij liefhebbers van bèta-alaninesupplementen).
liefhebbers van bèta-alaninesuppletie). - Neurologische aandoeningen,
- Overmatige prikkelbaarheid van het lichaam,
- Verhoogde bloeddruk.
Bronnen:
- Harvey NC, Biver E, Kaufman JM, et al: De rol van calcium
supplementatie bij gezond ouder worden van het bewegingsapparaat: een
consensusbijeenkomst van de European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteopor
Aspecten van Osteoporose, Artrose en Musculoskeletale Ziekten
(ESCEO) en de Internationale Stichting voor Osteoporose (IOF).
Osteoporos Int. 2017 Feb;28(2):447-462. - Li K, Wang XF, Li DY, et al: The good, the bad, and the ugly of
calciumsuppletie: een overzicht van calciuminname op de menselijke gezondheid.
Clin Interv Aging. 2018 Nov 28;13:2443-2452. - Cormick G, Belizán JM: Calciuminname en gezondheid. Nutrients. 2019
15 jul;11(7):1606. - Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Voedingsnormen voor de bevolking van
Polen en hun toepassing. Nationaal Instituut voor Volksgezondheid - Nationaal Instituut voor Hygiëne, 2020. - Hadjimbei E, Botsaris G, Chrysostomou S.: Gunstige effecten van
Yoghurts en Probiotisch gefermenteerde melk en hun potentieel voor functionele voeding.
Potentieel. Foods. 2022 Sep 3;11(17):2691.

Alles wat je moet weten over zoetstoffen
