Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Curcumine en piperine - hebben ze iets gemeen?

Kurkumina w kapsułkach i w proszku
09 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 534 Reacties: 0

Lange oester, ook wel bekend als kurkuma, is een overblijvende, wortelachtige kruidachtige plant die behoort tot de gemberfamilie. De wortelstokken van kurkuma bevatten curcumine, een organische chemische verbinding met een breed spectrum aan biologische en farmacologische activiteit. Voedingssupplementen met kurkuma-extract (curcumine) en zwartepepeerextract (piperine) zijn tegenwoordig erg populair vanwege hun brede gezondheidsbevorderende eigenschappen en hoge biologische beschikbaarheid.

Wat is curcumine?

Curcumine is een bioactieve verbinding die behoort tot de groep polyfenolen (antioxidanten), die van nature voorkomt in wortelstokken van kurkuma en al eeuwenlang op grote schaal wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde ter ondersteuning van de behandeling van verschillende gezondheidsaandoeningen. Curcumine is het belangrijkste biologisch actieve ingrediënt in kurkuma (de gele Indiase specerij in poedervorm), dat ook wordt gevonden in voedingssupplementen. Curcumine is een vetoplosbare stof met een intens oranje-gele kleur, daarom wordt het door voedingsmiddelenfabrikanten gebruikt als een voedingsadditief (kleur) met het label E100.

Curcumine - eigenschappen

Curcumine is een verbinding met veelzijdige gezondheidsbevorderende en therapeutische eigenschappen. Van curcumine is aangetoond dat het antioxidant, antiradicaal, ontstekingsremmend, antimicrobieel, antiproliferatief (d.w.z. dat het de celdeling remt), pijnstillend, antidiabetisch, kankerremmend, anti-atherosclerotisch, antidepressief, angstremmend, hepato- en neuroprotectief en immunostimulerend werkt.

Onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine kan bijdragen aan het verlagen van het totale cholesterol, het lipoproteïne met lage dichtheid LDL (het zogenaamde "slechte" cholesterol) en triglyceriden in het bloed, en zelfs nog meer bij mensen met lipidenstoornissen. Daarnaast kan curcumine de nuchtere bloedglucosespiegel en het geglyceerd hemoglobinegehalte (HbA1c) verlagen, evenals de HOMA-IR-index voor insulineresistentie bij pre-diabetespatiënten. Curcumine kan de weefselgevoeligheid voor insuline verhogen en zo bescherming bieden tegen het ontstaan van insulineresistentie en type 2-diabetes.

Curcumine heeft goed gedocumenteerde ontstekingsremmende eigenschappen. Regelmatig gebruik van curcumine vermindert ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP), interleukine 1 (IL-1), interleukine 6 (IL-6) en tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa). Huidig onderzoek suggereert dat curcumine therapeutische effecten kan hebben bij een aantal beschavings- en chronische aandoeningen, namelijk hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve aandoeningen, kanker, artrose en obesitas, depressie, diabetes en inflammatoire darmziekten (met name colitis ulcerosa).

Curcuminesupplementen kunnen ook gewichtsverlies ondersteunen bij mensen met overmatig lichaamsvet. Opbouwend wetenschappelijk bewijs suggereert dat het gebruik van curcumine in een dosis van ten minste 1000 mg per dag gedurende minimaal twee maanden een positief effect kan hebben op het verminderen van lichaamsgewicht, tailleomtrek (abdominale obesitas) en visceraal vetgehalte, die sterk geassocieerd worden met niet-alcoholische vette leverziekte.

Wzór chemiczny kurkuminy, miseczka i kapsułki z kurkuminą obok

Curcumine - biologische beschikbaarheid

Curcumine is een organische chemische verbinding die in vet oplosbaar is, maar onoplosbaar in water. Om deze reden wordt curcumine helaas slecht opgenomen door het menselijk lichaam. De resultaten van experimentele studies in diermodellen hebben aangetoond dat de biologische beschikbaarheid van curcumine slechts 1% is. Zoals te zien is, is een van de belangrijkste problemen bij oraal gebruik van curcumine dus de lage biologische beschikbaarheid, die niet alleen veroorzaakt lijkt te worden door de slechte absorptie, maar ook door het snelle metabolisme en de snelle systemische eliminatie. In de afgelopen jaren zijn er verschillende methoden ontwikkeld om de absorptie van curcumine uit het maagdarmkanaal te verbeteren. De twee meest effectieve en meest aanbevolen methoden om de intestinale absorptie van curcumine te verhogen zijn het combineren van curcumine met piperine (zwarte peper extract) en het combineren van curcumine met lipiden. Het is bewezen dat, van de vele commerciële curcuminesupplementen, de micellaire vorm van curcumine de hoogste biologische beschikbaarheid heeft.

Curcumine met piperine - welke effecten heeft het?

Om de intestinale absorptie van curcumine te verbeteren, wordt aanbevolen om het samen met piperine, het belangrijkste bioactieve bestanddeel van zwarte peper, in te nemen, omdat deze combinatie in verband wordt gebracht met een toename van de biologische beschikbaarheid van curcumine tot 2000%. Het wordt aanbevolen om curcumine als volgt te combineren met piperine: 500 mg curcumine en 5,0-6,7 mg piperine drie keer per dag, voor een totaal van 1500 mg curcumine en 15-20 mg piperine per dag. De literatuur suggereert ook dat in sommige gevallen hoge doses curcumine van 2000 tot 4000 mg per dag nodig zijn om de biologische beschikbaarheid te verhogen.

Curcumine - dosering

Op basis van het beschikbare wetenschappelijke bewijs is aangetoond dat curcumine gezondheidsbevorderende effecten heeft op het menselijk lichaam bij doses variërend van 500 mg tot 3000 mg per dag. Zowel hogere als lagere niveaus van curcuminesupplementen kunnen meetbare voordelen voor de gezondheid opleveren. Curcumine moet elke keer met voedsel worden ingenomen (bijvoorbeeld na het ontbijt).

Bronnen:

  • Askari G, Sahebkar A, Soleimani D, et al: The efficacy of curcumin-piperine co-supplementation on clinical symptoms, duration, severity, and inflammatory factors in COVID-19 outpatients: a randomised double-blind, placebo-controlled trial. Trials. 2022 Jun 6;23(1):472.

  • Pawar KS, Mastud RN, Pawar SK, et al: Oral Curcumin With Piperine as Adjuvant Therapy for the Treatment of COVID-19: A Randomized Clinical Trial. Front Pharmacol. 2021 mei 28;12:669362.

  • Hewlings SJ, Kalman DS: Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92.

  • Jakubczyk K, Drużga A, Katarzyna J, et al: Antioxidant Potential of Curcumin-A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Antioxidanten (Bazel). 2020 Nov 6;9(11):1092.

  • Tabrizi R, Vakili S, Akbari M, et al: The effects of curcumin-containing supplements on biomarkers of inflammation and oxidative stress: Een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Phytother Res. 2019 Feb;33(2):253-262.