Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

De hele waarheid over lightproducten

Regały z żywnością w sklepie
09 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 477 Reacties: 0

Light producten zijn een breed scala aan voedingsmiddelen die favoriet zijn bij consumenten die zich zorgen maken over hun gezondheid en meestal een dieet volgen om af te vallen. Mensen met overgewicht of obesitas die als belangrijkste doel hebben om hun overtollige lichaamsgewicht te verminderen, gebruiken verschillende manieren om het figuur te krijgen waar ze van dromen en daarom trappen ze vaak in verschillende marketingtrucs. Laten we eens kijken wat lightproducten zijn, of ze gezond zijn en of ze de moeite waard zijn om in het dieet op te nemen.

Wat zijn lightproducten?

Bij het winkelen in supermarkten en levensmiddelenwinkels is het heel gewoon om voedingsmiddelen in de schappen te vinden met het woord light of licht in hun naam. Deze worden meestal geassocieerd met gezonde en licht verteerbare producten die weinig vet, suiker en calorieën bevatten. Dit geldt inderdaad voor sommige light-producten, maar niet elk voedingsproduct met het label light wordt gekenmerkt door zijn goede samenstelling. Volgens de Verordening van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 moet een product aan strenge eisen voldoen, die zijn vastgelegd in Verordening (EG) nr. 1924/2006, om op het etiket van een voedingsproduct een lightclaim te mogen vermelden. Volgens de Europese Unie zijn lightproducten alleen producten die ten minste 30% minder suikers (koolhydraten) of vet, en dus calorieën, bevatten in vergelijking met traditionele producten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Light producten - welke zijn verkrijgbaar in de winkel?

Het assortiment lightproducten dat verkrijgbaar is in supermarkten en kleinere discountwinkels wordt elk jaar groter. Tot de meest voorkomende lightproducten in supermarkten behoren tegenwoordig:

  • Yoghurts (bijv. Griekse),

  • Gele kazen (bijv. Royal, Gouda, Rice Edam),

  • Vormkaas (bijv. Camembert),

  • Mozzarella kazen,

  • Roomkazen,

  • Kwark,

  • Boerenkazen,

  • Gecondenseerde melk,

  • Zachte margarines (om op brood te smeren),

  • kokosmelk,

  • Mayonaises,

  • Ketchups,

  • Bladerdeeg,

  • Popcorn,

  • Repen,

  • Chocolade,

  • Chocolade en notencrèmes,

  • Geroosterde pinda's.

Zijn lightproducten minder calorierijk?

Het blijkt dat niet alle lightproducten minder calorieën bevatten dan hun traditionele tegenhanger. In sommige situaties bevatten lightproducten minder vet, maar meer suikers (koolhydraten) en hebben ze daardoor een vergelijkbaar caloriegehalte, wat een gevaarlijke valkuil is voor iedereen die een gezond lichaamsgewicht wil verliezen of behouden. Het is heel gebruikelijk voor fabrikanten van light voedingsmiddelen om vet te vervangen door koolhydraten, zoals zetmeel, maltodextrines, cellulose en polydextrose, waardoor light producten op dezelfde manier geconcentreerd kunnen worden als vet. De resultaten van sommige onderzoeken hebben aangetoond dat lightproducten met minder vet vaak grotere hoeveelheden koolhydraten bevatten. Dit betekent dat sommige mensen die regelmatig lightproducten met minder vet gebruiken, in feite vet inruilen voor suiker, wat ook nadelige gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid, vooral bij overmatige consumptie.

Het komt ook voor dat het gebruik van koolhydraten onvoldoende is om de juiste consistentie in een lightproduct te bereiken, of het wordt gewoon niet rendabel voor de fabrikant. In dergelijke gevallen worden verdikkingsmiddelen zoals johannesbroodpitmeel (E410), guarpitmeel (E412) en xanthaangom (E415) gebruikt. Omdat vet een smaakdrager is, vinden consumenten veel lightproducten met een verlaagd vetgehalte minder smakelijk. Daarom voegen fabrikanten van lightproducten soms smaakversterkers toe om het lagere vetgehalte van lightproducten te compenseren.

Drewniane klocki z napisem low high fat

Lightproducten - wat wordt er in plaats van suiker toegevoegd?

Lightproducten met weinig of geen toegevoegde suikers zijn producten waarin voedselfabrikanten de hoeveelheid sacharose (suikers) duidelijk hebben verminderd en vervangen door andere zoetstoffen, die verantwoordelijk zijn voor de zoete en aantrekkelijke smaak van deze producten. Fabrikanten van light voedingsmiddelen gebruiken meestal kunstmatige zoetstoffen (bijv. aspartaam, acesulfaam K, sucralose, sacharine) of suikeralcoholen, d.w.z. polyolen (bijv. xylitol, erytritol, maltitol, sorbitol, lactitol). Vergeleken met sucrose leveren deze zoetstoffen kleine of sporenhoeveelheden calorieën en dragen ze niet bij aan een significante stijging van de bloedsuikerspiegel of de ontwikkeling van tandbederf. We moeten echter niet vergeten dat aspartaam fenylalanine bevat, een essentieel aminozuur dat niet mag worden geconsumeerd door mensen met fenylketonurie. En polyolen die in te grote hoeveelheden worden geconsumeerd kunnen een laxerend effect hebben, terwijl acesulfaam K en sacharine na consumptie een bittere, metaalachtige smaak in de mond kunnen veroorzaken.

Lightproducten - voor wie zijn ze geschikt?

In principe kan iedereen lightproducten eten, vooral mensen met overgewicht en obesitas die hun overgewicht effectief willen verminderen. Lightproducten met minder of geen toegevoegde suikers zijn vooral geschikt voor mensen met insulineresistentie en diabetes. In de praktijk zijn lightproducten echter niet altijd significant minder calorieën of beter van samenstelling dan hun traditionele tegenhangers. Daarom is het aan te raden om de samenstelling van elk lightproduct op het etiket zorgvuldig te lezen voordat je besluit het te kopen en in je dieet op te nemen.

Is het de moeite waard om lightproducten te kopen?

Regelmatige consumptie van lightproducten helpt niet noodzakelijkerwijs bij het afvallen, vooral als het gaat om sterk bewerkte producten (zoals chips, koekjes, repen, vruchtenyoghurt). Studies hebben aangetoond dat het regelmatig gebruik van lightproducten met verminderde suikers (die in plaats daarvan kunstmatige zoetstoffen bevatten) in het dieet niet bijdraagt tot gewichtsverlies of de opslag van lichaamsvet verhoogt. De lightproducten die het meest opvallen zijn alle soorten kaas met een verlaagd vetgehalte, voornamelijk verzadigde vetzuren die het totale cholesterol en LDL-fractiecholesterol in het bloed verhogen.

Bronnen:

  • Toews I, Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, et al: Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies. BMJ. 2019 jan 2;364:k4718.

  • Miller PE, Perez V.: Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomised controlled trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2014 Sep;100(3):765-77.

  • Gallagher AM, Ashwell M, Halford JCG, et al: Caloriearme zoetstoffen in de menselijke voeding: wetenschappelijk bewijs, aanbevelingen, uitdagingen en toekomstige behoeften. Een symposiumverslag van de FENS 2019-conferentie. J Nutr Sci. 2021 Jan 25;10:e7.

  • Jeżewska-Zychowicz M, Jeznach M, Kosicka-Gębska M.: Consumers' willingness to consume light foods. BROMAT. CHEM. TOXICOL. - XLV, 2012, 3, 603-607.

  • Nguyen PK, Lin S, Heidenreich P.: A systematic comparison of sugar content in low-fat vs regular versions of food. Nutr Diabetes. 2016 Jan 25;6(1):e193.