Groene thee-extract - gezondheidseigenschappen en risico's

Groene thee is een icoon op het gebied van gezondheid. Veel mensen denken meteen aan groene thee als ze de vraag krijgen welke drank ze het beste kunnen drinken voor hun gezondheid. Zonder twijfel kan het worden beschouwd als een functioneel voedingsmiddel dat we niet alleen in ons dieet opnemen om onze zintuigen te plezieren, maar ook vanwege zijn bovengemiddelde gezondheidswaarde. Voedingssupplementen met extracten van deze plant zijn ook erg populair, waardoor je gemakkelijk geconcentreerd kunt profiteren van de voordelen van groene thee, zelfs als je niet van het aroma houdt of geen dagelijkse infusies van gedroogde thee wilt bereiden.
In dit artikel gaan we dieper in op de samenstelling van groene thee en de mogelijke voordelen ervan voor de gezondheid, van de invloed op het lichaamsgewicht tot de antikankereffecten. Lees tot het einde!
- Groene thee-extract en de voordelen
- Verschillende soorten groene thee-extracten
- Zwarte thee versus groene thee - het verschil
- EGCG als grootste troef van groene thee
- Andere bestanddelen van groene thee
- Gezondheidsvoordelen van groene thee suppletie
- Mogelijke risico's en aanbevolen dosering van groene thee-extract
- Synergie met andere ingrediënten van voedingssupplementen
- Samenvatting
Groene thee-extract en de voordelen
De gezondheidsvoordelen van groene thee worden voornamelijk toegeschreven aan het gehalte aan polyfenolen, met name flavanolen en flavonolen, die maar liefst 30% van het droge gewicht van de verse bladeren uitmaken[1]. Veel van de heilzame effecten van groene thee worden specifiek toegeschreven aan de meest voorkomende catechine: (-)-epigallocatechine-3-gallaat (EGCG).
In klinische studies hebben onderzoekers onder andere deze effecten van groene thee geanalyseerd[1][2]:
- preventie van kanker,
- preventie van hart- en vaatziekten,
- verlaging van de bloeddruk,
- ontstekingsremmende effecten,
- verlaging van de bloedsuikerspiegel,
- anti-artritisch,
- antimicrobieel,
- anti-angiogeen,
- antioxidant,
- antiviraal,
- neuroprotectief,
- cholesterolverlagend.
De eerste groene thee werd in de 17e eeuw vanuit India naar Japan geëxporteerd. Naar schatting wordt er elk jaar wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen ton theebladeren geproduceerd, waarvan 20% als groene thee. Het wordt voornamelijk geconsumeerd in Azië, delen van Noord-Afrika, de Verenigde Staten en Europa[1].
Vanaf het begin van de 19e eeuw tot op heden zijn er meer dan 500 chemische bestanddelen uit thee geïsoleerd, waaronder meer dan 400 organische verbindingen en meer dan 40 anorganische verbindingen[2].
Verschillende soorten groene thee-extracten
Groene thee is een rijkdom aan actieve stoffen, wat ook blijkt uit de verscheidenheid aan extracten. Ze kunnen worden gestandaardiseerd op verschillende actieve bestanddelen, en voorbeelden zijn:
- 98% polyfenolen, 70% catechinen en 50% EGCG
- 98% L-theanine
- 40% catechinen en 8% cafeïne
De eerste variant (of bijna) is de meest gebruikte grondstof in supplementen. Als je wilt profiteren van de gezondheidseigenschappen die aan groene thee worden toegeschreven, is dit de beste keuze. Dit soort supplementen hebben soms ook een verklaring dat het extract cafeïne gezuiverd is. Dit is een voordeel voor mensen die cafeïne vermijden.
De tweede optie is vrijwel zuivere L-theanine geëxtraheerd uit groene theebladeren. In dit geval kun je voordelen verwachten die specifiek zijn voor L-theanine, zonder de effecten die zijn waargenomen bij de consumptie van EGCG of groene thee infusies. Het zal dus vooral gaan om kalmering, stressvermindering en de mogelijkheid van een nootropisch effect.
De derde is relatief zeldzaam. Het is een minder geconcentreerd extract en heeft minder catechines, maar is ook niet ontdaan van cafeïne. Het is daarom een keuze voor diegenen die ook willen genieten van een licht energetiserend effect.
Zwarte thee versus groene thee - het verschil
Dit komt voor veel mensen als een verrassing, maar in beide gevallen gaat het om Camellia sinensis. Het is precies dezelfde plant! Het verschil zit hem echter in het productieproces. Om zwarte thee te maken, moeten de bladeren na de oogst fermenteren. Om groene thee te maken, beschermen telers de bladeren tegen het fermentatieproces. Dit houdt in dat de bladeren worden blootgesteld aan stoom, waardoor de enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van de kleurpigmenten in de bladeren worden afgebroken en de thee zijn groene kleur kan behouden tijdens de daaropvolgende rol- en droogprocessen. Dit zorgt er ook voor dat de meeste polyfenolen niet worden omgezet in andere verbindingen en in hun oorspronkelijke vorm blijven.
Hoewel het in beide gevallen om dezelfde bladeren gaat, verandert het productieproces aanzienlijk. Groene thee heeft niet alleen een andere kleur en geur, maar is ook heel anders qua chemische samenstelling. Van alle theesoorten is bekend dat groene thee de grootste invloed heeft op de menselijke gezondheid.
EGCG als grootste troef van groene thee
Groene theebladeren zijn zeer rijk aan polyfenolen, die maar liefst 30% van hun droge gewicht uitmaken. De meeste hiervan zijn catechinen (flavonolen). Daaronder onderscheiden we vijf stoffen:
- catechine
- epicatechine,
- epigallocatechine,
- epicatechine-3-gallaat,
- epigallocatechine gallaat, of EGCG.
Grafische bron - doi:10.3390/molecules27123909
Van deze cluster wordt EGCG beschouwd als de stof met de grootste farmacologische activiteit en heeft het de meeste wetenschappelijke belangstelling gekregen. Het is ook in de grootste hoeveelheid aanwezig, aangezien EGCG meer dan 50% uitmaakt van alle catechinen in Camellia sinensis bladeren.
Catechinen zijn verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van de voordelen die aan groene thee worden toegeschreven, waarbij de andere bestanddelen van meer aanvullend belang zijn.
EGCG werkt als een krachtige antioxidant die oxidatieve schade in gezonde cellen voorkomt, maar ook als een anti-angiogeen en anti-tumormiddel en als een modulator van de respons van kankercellen op chemotherapie[3]. Veel van de chemopreventieve eigenschappen van groene thee worden indirect geïnduceerd door epigallocatechine gallaat.
Een gemiddeld kopje groene thee bevat ongeveer 50 mg EGCG. Dergelijke doses zijn al heilzaam, maar bij supplementatie worden standaard iets hogere doses gebruikt.
Andere bestanddelen van groene thee
De chemische samenstelling van groene thee is complex. Naast catechines bevatten groene theebladeren[1][2]:
- eiwitten (15-20% van het drooggewicht), inclusief enzymen;
- aminozuren (1-4% van het droge gewicht) zoals theanine of 5-N-ethylglutamine, glutaminezuur, tryptofaan, glycine, serine, asparaginezuur, tyrosine, valine, leucine, threonine, arginine en lysine;
- koolhydraten (5-7% van het drooggewicht) zoals cellulose, pectine, glucose, fructose en sucrose;
- mineralen en sporenelementen (5% van het drooggewicht) zoals calcium, magnesium, chroom, mangaan, ijzer, koper, zink, molybdeen, selenium, natrium, fosfor, kobalt, strontium, nikkel, kalium, fluor en aluminium;
- sporen van lipiden (linolzuur en α-linoleenzuur),
- sterolen (stigmasterol),
- vitaminen (B, C, E),
- xanthine basen (cafeïne, theofylline),
- pigmenten (chlorofyl, carotenoïden),
- vluchtige verbindingen (aldehyden, alcoholen, esters, lactonen, koolwaterstoffen),
- flavonoïden (quercetine en myricetine glycosiden),
- anthocyanen (malvidine, cyanidine, delphinidine, pelargonidine, petunidine),
- fenolzuren (gallus, chlorogeenzuur, koffiezuur, p-coumarinezuur, ellaginezuur, kininezuur).
Gezondheidsvoordelen van groene thee suppletie
Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste gezondheidseigenschappen van groene thee, samen met gegevens uit de wetenschappelijke literatuur.
Antioxiderende effecten
Al in 1997 werd gemeld dat groene thee-extract en zijn drie hoofdbestanddelen, waaronder theepolyfenolen, theanine en cafeïne, het vermogen hebben om kopergekatalyseerde lipide peroxidatie effectief te remmen[2]. Bescherming tegen vrije radicalen is een belangrijke taak van groene thee in het lichaam.
De effectieve reductie van vrije radicalen is de grootste superkracht van groene thee. Het sterke antioxidatieve potentieel wordt met name beïnvloed door het hoge gehalte aan catechines. Het vermogen van de antioxidantverbindingen in groene thee om vrije radicalen te bestrijden is geclassificeerd als[2]:
EGCG > ECG > EGC > EC
Het is dus bevestigd dat epigallocatechine gallaat de meest efficiënte van de theecatechines is.
Het mechanisme van antioxidantwerking omvat een toename van de ROS-verwijderende capaciteit door het verhogen van de activiteit van antioxidantenzymen zoals:
- superoxide dismutase (SOD),
- katalase (CAT),
- glutathionperoxidase (GSH-Px),
- glutathionreductase (GSH-Rd).
Effecten op het zenuwstelsel en de stemming
Groene thee is rijk aan polyfenolen en polyfenolen komen gemakkelijk in de hersenen terecht. Daarom zijn er veel rapporten over het neuroprotectievepotentieel van groene thee infusies en extracten. Veel experimentele onderzoeken hebben gunstige effecten aangetoond in een model voor de ziekte van Alzheimer, waaronder het feit dat extracten van groene thee acetylcholinesterase selectief remmen. Een gunstig effect van EGCG op de bescherming van de hersenen tegen de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson is ook vastgesteld in een diermodel[2].
Vaak hebben supplementen voor energie- of stemmingsverbetering extracten van groene thee in hun samenstelling. Hoewel in groene thee vooral cafeïne en theanine in verband worden gebracht met effecten op de stemming en cognitieve vaardigheden, zijn er ook geïsoleerde aanwijzingen van gunstige eigenschappen in het geval van EGCG. In één onderzoek resulteerde een enkele dosis van 300 mg EGCG al binnen twee uur na consumptie in een groter gevoel van kalmte en stressvermindering [4]. In een ander onderzoek resulteerde een inname van 800 mg EGCG per dag gedurende 8 weken in een algehele verbetering van de stemming en minder gevoelens van spanning[4]. Deze effecten zijn waarschijnlijk op zijn minst gedeeltelijk te wijten aan de affiniteit van EGCG voor GABA receptoren, onze belangrijkste kalmerende neurotransmitter.
Effecten tegen kanker
Het anti-kanker aspect is de focus geweest van vele onderzoeken met groene thee. De belangrijkste mechanismen die door onderzoekers zijn geïdentificeerd zijn[2]:
- remming van migratie en invasie van kankercellen;
- inductie van apoptose
- remming van angiogenese van tumorcellen;
- remming van de proliferatie van kankercellen.
In vitro studies hebben aangetoond dat EGCG carcinogenese blokkeert door meerdere signaaltransductieroutes te beïnvloeden[3]. EGCG stimuleert telomeerfragmentatie door de activiteit van telomerase te remmen[3]. Verschillende klinische studies hebben aangetoond dat inname van EGCG het ontstaan en de veelheid van kankers in verschillende orgaangebieden remt, zoals lever, maag, huid, long, borstklieren en dikke darm.
Effecten op hart en bloedvaten
Verbeteringen in het lipidenprofiel, een lagere bloeddruk en een verlaging van de algehele cardiovasculaire mortaliteit worden vaak gemeld in de conclusies van onderzoeken. Je zou zelfs kunnen stellen dat het effect op hart en bloedvaten een van de sterkste voordelen van groene thee is.
De effecten van groene thee op de cardiovasculaire gezondheid zijn goed samengevat in een meta-analyse uit 2016[5]. Negen studies kwamen in aanmerking, waarbij in totaal 259267 mensen betrokken waren. De resultaten toonden aan dat mensen die geen groene thee dronken een hoger risico hadden op hart- en vaatziekten, intracerebrale bloedingen en herseninfarcten in vergelijking met mensen die <1 kopje groene thee per dag dronken. Het is dus duidelijk dat kleine hoeveelheden groene thee al een verschil maken. Grotere hoeveelheden leverden echter betere resultaten op. Mensen die 1-3 koppen groene thee per dag dronken hadden een verlaagd risico op myocardinfarct en beroerte vergeleken met degenen die <1 kop per dag dronken.
Een andere interessante meta-analyse werd gepubliceerd in 2022[6]. Het toonde aan dat groene thee suppletie geassocieerd was met een kleine maar significante verbetering van het lipidenprofiel door het verlagen van totaal cholesterol en LDL terwijl HDL toenam. Daarnaast werd een significant gunstig effect op triglyceriden waargenomen bij langdurige suppletie. Groene thee toonde ook een gunstig effect op het glykemische profiel door het nuchtere glucose en HbA1c te verlagen, maar zonder veranderingen in nuchtere insuline of HOMA-IR. Er werd ook een kleine maar significante daling van de diastolische bloeddruk waargenomen.
Hoewel het exacte werkingsmechanisme van groene thee om cholesterol te verlagen niet volledig wordt begrepen, zijn verhoogde thermogenese, verhoogde genexpressie van enzymen die betrokken zijn bij de galzuurproductie en onderdrukking van de eetlust voorgesteld als mogelijke mechanismen[6].
Dus als het je doel is om hart- en vaatziekten te voorkomen, is het een goed idee om regelmatig groene thee te drinken of extracten van de bladeren te gebruiken. Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, dus het is ongetwijfeld de moeite waard om te doen wat je kunt om je risico te verminderen.
Effect op lichaamsgewicht
Er is een populaire perceptie dat groene thee een goede keuze is als gewichtsverlies het doel is. Is dit ook echt zo?
Het moet gezegd worden dat het bewijs voor de afslankende effecten van groene thee gemengd is. In wetenschappelijke databases kan men zowel positieve informatie als rapporten over slechte effecten tegenkomen.
Er werden bijvoorbeeld geweldige effecten waargenomen in een 12 weken durend onderzoek bij vrouwen met obesitas. Gedurende deze periode namen ze elke dag 856,8 mg EGCG uit groene thee. In de resultaten werd een significant gewichtsverlies met een verbeterd lipidogram waargenomen. De auteurs suggereren dat dit te wijten was aan het effect van groene thee op het verminderen van de ghreline afscheiding en het verhogen van adiponectine[7]. Hoewel er geen nadelige effecten werden waargenomen bij deze studie, is het opmerkelijk dat de gebruikte EGCG-dosis de huidige aanbevelingen overschreed en in sommige gevallen de gezondheid negatief kan beïnvloeden.
Het is redelijk om aan te nemen dat wanneer de enige actie die we ondernemen suppletie is met groene thee extract in de aanbevolen gematigde doses, het gewichtsverlies niet drastisch zal zijn. Er is zelfs een grappig gezegde dat zegt dat groene thee het beste is voor gewichtsverlies als je het zelf van een berghelling plukt voordat je het consumeert.
Groene thee-extracten worden echter gebruikt als ingrediënten in complexe vetverbranders en dit is het meest logisch. Er zijn veel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur over de voordelen van suppletie met groene thee op het gebied van glykemie, ondersteuning van postprandiale thermogenese en remming van lipogenese[1].
Mogelijke risico's en aanbevolen dosering van groene thee-extract
Het is belangrijk om te onthouden dat 'natuurlijk' niet betekent dat het volledig veilig is. Dit is het geval met veel planten, en groene thee is daarop geen uitzondering.
Deskundigen waarschuwen om een inname van 800 mg EGCG per dag niet te overschrijden. Hoewel gematigde hoeveelheden groene thee catechinen erg gezond voor ons zijn, kan een teveel aan EGCG cytotoxisch zijn en zelfs acute cytotoxiciteit in levercellen veroorzaken. Bovendien toonde een onderzoek bij hamsters aan dat een hogere consumptie van groene thee oxidatieve DNA-schade aan de alvleesklier en lever kan veroorzaken.
Het selecteren van groene thee uit onbetrouwbare bronnen en aluminiumvervuiling kunnen de bron zijn van sommige problemen. Dit is iets waar mensen met nieraandoeningen extra op moeten letten.
Pas ook op voor interacties met bepaalde metalen. Groene thee catechinen verminderen de biologische beschikbaarheid van ijzer- en zinkionen[1]. Als je deze mineralen supplementeert en groene thee wilt toevoegen, zorg er dan voor dat je de juiste interval tussen de supplementen neemt. Neem geen groene theesupplementen rond maaltijden die ijzer en zink bevatten als je de absorptie ervan niet wilt verstoren.
Synergie met andere ingrediënten van voedingssupplementen
Om het meeste uit de mogelijkheden van supplementen te halen, is het het beste om ze op de juiste manier te combineren, zodat ze goed samenwerken en veel meer voordelen geven dan elk afzonderlijk. In het geval van groene thee-extracten zijn er verschillende synergieën om te overwegen.
Groene thee + andere antioxidanten
Vaak worden extracten van groene thee gecombineerd met antioxidanten zoals quercetine, OPC uit druivenpitten of trans-resveratrol. In veel gevallen versterken ze elkaars werking in bepaalde aspecten of vullen ze elkaar aan en voegen ze nieuwe eigenschappen toe. Vooral voor antiveroudering of cardiovasculaire ondersteuning worden dergelijke combinaties van verschillende antioxidanten/polyfenolen gebruikt.
EGCG + 5-HTP of L-DOPA
5-HTP en L-DOPA zijn precursoren voor de aanmaak van respectievelijk serotonine en dopamine. Beide zijn van natuurlijke oorsprong: 5-HTP wordt gewonnen uit de zaden van de Afrikaanse zwarte boon(Griffonia simplicifolia) en L-DOPA uit de schurftboon(Mucuna pruriens). In supplementen worden ze voornamelijk gebruikt om het welzijn te verbeteren.
Epigallocatechine gallaat en epigallocatechine worden beschouwd als remmers van het enzym DOPA decarboxylase[8]. Wat betekent dit? DOPA decarboxylase (DDC) is het enzym dat L-DOPA omzet in dopamine en 5-HTP in serotonine. Door het te remmen met catechines wordt de omzetting naar dopamine en serotonine in perifere weefsels verminderd. Hierdoor kunnen L-DOPA en 5-HTP in grotere hoeveelheden de hersenen bereiken en daar worden omgezet in doelneurotransmitters. Dit is belangrijk omdat dopamine en serotonine die in het perifere bloed worden geproduceerd de hersenen niet kunnen bereiken en de stemming niet beïnvloeden. Om het juiste effect te hebben, moeten deze neurotransmitters direct in de hersenen worden aangemaakt.
EGCG + thermogene kruiden
Groene thee-extracten met een hoog EGCG-gehalte worden vaak gecombineerd met onder andere gember, zwarte peper of cayennepeper als onderdeel van supplementen met meerdere ingrediënten die bedoeld zijn om de vetverbranding te ondersteunen. Er zijn veel rapporten in de literatuur dat EGCG de postprandiale thermogenese versterkt en de thermogene eigenschappen van bijvoorbeeld cafeïne versterkt.
Samenvatting
Over het feit dat groene thee gezond is, bestaat nauwelijks twijfel. Je hoeft het alleen maar regelmatig te drinken of er supplementen aan toe te voegen om er de vruchten van te plukken. De krachtige antioxidanten in groene theebladeren hebben een duidelijke invloed op de algehele gezondheid, met de grootste nadruk op het cardiovasculaire systeem, kankerpreventie en metabolische gezondheid. Is groene thee het gebruik waard? Nog steeds hoe! Hierbij is het echter goed om te onthouden dat te veel ongezond is. Dagelijkse doses EGCG moeten gematigd zijn, bij voorkeur lager dan 800 mg.
Bronnen:

PQQ en het zenuwstelsel - wat zijn de relaties?
