Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Kaneel als wonderkruid

Gałązki cynamonu i proszek
09 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 539 Reacties: 0

Kaneel is een bekende en gewaardeerde specerij met een karakteristieke smaak en aroma, die wordt gewonnen uit de bast van de kaneelboom. Als specerij wordt kaneel niet alleen gebruikt in zoete bakkerijproducten, maar ook in ochtendhavermout en -pap en lunchgerechten met vlees. Kaneel bevat een grote verscheidenheid aan bioactieve stoffen die gezondheidsbevorderende eigenschappen vertonen.

Chinese of Ceylon kaneel?

Kaneel wordt gewonnen uit de bast van verschillende soorten kaneelbomen, hoewel twee soorten het populairst zijn, namelijk Ceylon kaneel(Cinnamomum zeylanicum) en Chinese kaneel(Cinnamomum cassia). Ceylon kaneel komt voornamelijk uit Sri Lanka, Madagaskar, de Sunda eilanden, Mauritius en India. Chinese kaneel daarentegen, die het meest verkrijgbaar is in Poolse kruidenierswinkels, wordt voornamelijk geteeld in het zuiden van China en in Vietnam en Birma. Chinese kaneel is veel goedkoper dan Ceylon kaneel en wordt gekenmerkt door een intenser aroma en een meer opvallende scherpe en kruidige smaak. Bovendien is Chinese kaneel donkerder, harder en ruwer dan Ceylon kaneel. Het belangrijkste verschil tussen de twee kaneelsoorten is echter hun gehalte aan verbindingen die coumarines worden genoemd en waaraan leverbeschadigende effecten worden toegeschreven. Ceylonkaneel bevat ongeveer 250 keer minder coumarines dan Chinese kaneel en wordt daarom het meest aanbevolen als specerij voor verschillende gerechten.

Kaneel - voedingswaarden

Kaneel is een goede bron van veel verschillende stoffen met een breed spectrum aan biologische en farmacologische activiteit. Veel mensen beschouwen kaneel als een wonderkruid vanwege het gehalte aan polyfenolen met sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Tot de belangrijkste antioxidanten in kaneel behoren catechinen en fenolzuren zoals kaneelzuur, vanillinezuur, galluszuur, cafeïnezuur, protocatechuïnezuur, p-coumarinezuur, syringinezuur, ferulinezuur en hydroxybenzoëzuur. Cumarinen en kaneelaldehyde die van nature voorkomen in de bast van de kaneelboom zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de smaak en geur van kaneel. Er wordt aangenomen dat polyfenolen en kaneelamaldehyde verantwoordelijk zijn voor de meeste gezondheidsvoordelen van het regelmatig opnemen van kaneel in het dieet.

Kaneel - eigenschappen

Kaneel bevat een aantal bioactieve bestanddelen met antioxiderende eigenschappen, die het lichaam beschermen tegen de schadelijke effecten van reactieve zuurstofspecies en het risico op het ontwikkelen van verschillende beschavingsgerelateerde ziekten kunnen verminderen. Huidig onderzoek suggereert dat kaneel gunstige effecten kan hebben op de bloeddruk, insulinegevoeligheid en het glucose- en lipidengehalte in het bloed, voornamelijk bij patiënten met stofwisselingsstoornissen. Daarnaast vermeldt de vakliteratuur dat kaneel gunstige effecten kan hebben op neurodegeneratieve ziekten en kanker, en symptomen van reumatoïde artritis en menstruatiepijn kan verlichten. Onderzoeken in vitro en in experimentele diermodellen hebben aangetoond dat kaneel antioxiderende, ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen heeft.

Kaneel - waar te koop en hoe te gebruiken?

Als specerij is kaneel meestal verkrijgbaar in kruidenwinkels in poedervorm of hele - stokjes verpakt in een zakje. Helaas geven fabrikanten en distributeurs niet altijd informatie over de soort kaneel in het pakje. Voor de overgrote meerderheid van de producten op de markt is het de goedkoopste Chinese kaneel, maar het is desondanks de moeite waard om het etiket goed te lezen en eventueel de fabrikant of distributeur te vragen voordat je iets koopt. Het is ook gemakkelijk om voedingssupplementen met kaneelextract te vinden in apotheken en online winkels, meestal in de vorm van capsules, tabletten of poeder. Liefhebbers van aromatherapie kunnen tegenwoordig gemakkelijk kaneelolie krijgen in drogisterijen en apotheken, wat een geweldige toevoeging is aan baden en massages. Kaneel als specerij kan worden toegevoegd aan havermout, pap, rijst met fruit (bijv. appels), gezonde desserts en verwarmende thee in de herfst en winter.

Kaneel - contra-indicaties

Als specerij kan kaneel veilig worden geconsumeerd door de overgrote meerderheid van de mensen in hoeveelheden van niet meer dan 1 theelepel (4 g) per dag. Mensen die regelmatig medicijnen gebruiken (bijv. antidiabetica en anticoagulantia) moeten echter bijzonder voorzichtig zijn, omdat kaneel als specerij of voedingssupplement een wisselwerking kan hebben met sommige medicijnen, waardoor de werking ervan wordt versterkt of mogelijke bijwerkingen kunnen optreden. Overmatige inname van kaneel kan bij sommige mensen leiden tot diarree, misselijkheid, braken en meer zweten, of zelfs allergische reacties (zwelling van de tong of het tandvlees en een branderig gevoel in de mond). Voedingssupplementen met kaneel mogen alleen worden gebruikt in de doses die worden aanbevolen door de fabrikant en van een betrouwbare bron, omdat ze bij overmatige inname leverschade kunnen veroorzaken vanwege hun cumarinegehalte.

Bronnen:

  • Kutbi E.H., Sohouli M.H, Fatahi S., et al: The beneficial effects of cinnamon among patients with metabolic diseases: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized-controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022; 62 (22): 6113-6131.
  • Hadi A., Campbell M.S., Hassani B., et al: The effect of cinnamon supplementation on blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020; 36: 10-16.
  • Mousavi S.M., Karimi E., Hajishafiee M., et al: Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response Meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; 60 (18): 3144-3154.
  • Zare R., Nadjarzadeh A., Zarshenas M.M.: Efficacy of cinnamon in patients with type II diabetes mellitus: A randomized controlled clinical trial. Clin Nutr. 2019; 38 (2): 549-556. doi:10.1016/j.clnu.2018.03.003
  • Brancheau D., Patel B., Zughaib M.: Veroorzaken kaneelsupplementen acute hepatitis? Am J Case Rep. 2015; 16: 250-254.