Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Selenium - eigenschappen, bronnen, tekort, overmaat

Lekarz wskazuje palcem na kostkę ze skrótem chemicznym Se
09 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 593 Reacties: 0

Selenium is een mineraal dat essentieel is voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Om deze reden is selenium een veelgebruikt ingrediënt in voedingssupplementen, die gericht zijn op het verbeteren van de algehele psychofysieke conditie en het welzijn, en op het voorkomen van de ontwikkeling van veel ziekten die bekend staan als beschavingsziekten. Laten we daarom eens kijken welke gezondheidsbevorderende eigenschappen selenium heeft en wat de risico's van een tekort of teveel aan selenium kunnen zijn.

Selenium - eigenschappen

Selenium speelt een belangrijke rol in de celstofwisseling en het normaal functioneren van de schildklier. Selenium maakt deel uit van glutathionperoxidase, een antioxidant enzym dat celmembranen beschermt tegen schade door vrije radicalen**. Selenium werkt als een antioxidant die het menselijk lichaam beschermt tegen oxidatieve stress en kan de ontwikkeling van ziekten door vrije radicalen voorkomen, waaronder: hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve ziekten (met name de ziekte van Alzheimer).

Van selenium is aangetoond dat het kankerbestrijdende eigenschappen heeft en daarom het risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker kan verminderen. Van selenium is aangetoond dat het cellen beschermt tegen de schadelijke effecten van reactieve zuurstofspecies, het vermogen van kankerverwekkende verbindingen om mutatie te induceren vermindert, de deling van kankercellen remt en voorkomt dat ze zich verspreiden in de lichaamsweefsels. Daarnaast verhoogt selenium de immuniteit van het lichaam, ondersteunt het de behandeling van eiwit-energie ondervoeding en beschermt het tegen vergiftiging door zware metalen (waaronder cadmium, lood, kwik, arseen en thallium).

Verder meldt de literatuur dat seleniumsuppletie de algehele mortaliteit met 14% kan verlagen en de verblijfsduur in het ziekenhuis bij ernstig zieke patiënten kan verkorten. Seleniumsuppletie kan ook bijdragen aan een significante verlaging van de HOMA-B index (die de functie van de bètacellen van de alvleesklier eilandjes meet) en een verhoging van de QUICKI insulinegevoeligheidsindex. Inname van selenium kan ook leiden tot een lichte verlaging van de bloedwaarden van totaal cholesterol, triglyceriden en lipoproteïne met zeer lage dichtheid (VLDL). Er is ook aangetoond dat selenium, indien gebruikt in combinatie met andere antioxidanten, het risico op overlijden door hart- en vaatziekten met 23% kan verlagen en het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook met 10%. Selenium kan ook een gunstig effect hebben op de vruchtbaarheid van mannen, omdat het het ejaculaatvolume en de spermaconcentratie verhoogt en de beweeglijkheid en morfologie van sperma verbetert.

Selenium - voedingsbronnen

De belangrijkste bronnen van selenium in de menselijke voeding zijn orgaanvlees (vooral nieren), vis (bijv. zalm, haring, tonijn, bot, kabeljauw), schelpdieren, vlees, eieren en melk en melkproducten (vooral kaas). Het seleniumgehalte van melk, zuivelproducten (bijv. yoghurt, kefir, karnemelk, kaas) en eieren is sterk afhankelijk van het gehalte in diervoeder. Daarnaast komt selenium voor in plantaardige producten zoals paranoten, boekweitgrutten, bittere cacao, rijst, knoflook, paddenstoelen, walnoten en droge peulvruchten (bijv. erwten, linzen, sojabonen). De absorptie van selenium uit voeding wordt versterkt door eiwitten, methionine, antioxidantvitaminen (A, C en E) en andere antioxidanten uit de voeding. De absorptie van selenium uit het maagdarmkanaal wordt daarentegen verminderd door een lage eiwitinname, de aanwezigheid van zware metalen en een hoog zwavelgehalte in de voeding. Selenium dat in voeding voorkomt in de vorm van selenomethionine heeft een hoge biologische beschikbaarheid van meer dan 90%.

Produkty bogate w Selen: jajka, pierś, krewetki i inne

Seleniumbehoefte

De dagelijkse behoefte aan selenium op het niveau van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor volwassen vrouwen en mannen is 55 µg. Bij zwangere vrouwen stijgt de seleniumbehoefte naar 60 µg per dag vanwege de noodzaak om de behoeften van de zich ontwikkelende foetus te beschermen. Ook vrouwen die borstvoeding geven, moeten meer selenium binnenkrijgen - 70 µg per dag om de hoeveelheid van dit belangrijke mineraal in moedermelk aan te vullen.

Seleniumtekort

Een onevenwichtig dieet dat extreem arm is aan vlees, vis, zeevruchten, melk, zuivelproducten, eieren en peulvruchten kan een seleniumtekort bevorderen. Mensen met fenylketonurie en chronisch nierfalen, evenals veganisten en vegetariërs, lopen een bijzonder risico op een seleniumtekort. De meest bekende negatieve bijwerkingen van een chronisch seleniumtekort zijn juveniele cardiomyopathie (ziekte van Keshan) en kraakbeendystrofie (ziekte van Kashin-Back). Een seleniumtekort kan de sterfte door hart- en vaatziekten en kanker verhogen en cretinisme bij kinderen veroorzaken. Lage seleniumconcentraties worden vaak gevonden bij vaatziekten, auto-immuunziekten, acute pancreatitis, cystische fibrose, retinopathie, depressie en aidspatiënten.

Selenium - overmaat

Een teveel aan selenium kan giftig zijn voor mensen. Dodelijke gevallen van toxiciteit zijn gemeld na toevallige inname van selenium in grammen. Chronische seleniumvergiftiging, selenose genoemd, kan echter optreden wanneer kleinere doses selenium over een lange periode worden geconsumeerd. De meest voorkomende symptomen van seleniumovermaat (chronische toxiciteit) zijn broosheid en verlies van nagels en haaruitval, maar ook depressie, emotionele wisselvalligheid, nervositeit, maag- en darmklachten, huiduitslag, knoflookgeur in de adem, hyperhidrose en neurologische stoornissen.

Bronnen:

  • Jenkins DJA, Kitts D, Giovannucci EL, et al: Selenium, antioxidanten, hart- en vaatziekten en all-cause mortaliteit: een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 10;112(6):1642-1652.

  • Zhang JW, Lin Y, Liu YM, et al: Overmatige seleniuminname is geassocieerd met microalbuminurie bij vrouwen maar niet bij mannen onder volwassenen met obesitas: resultaten van NHANES 2009-2018. Front Nutr. 2023 Jan 25;10:1043395.

  • Zhao Y, Yang M, Mao Z, et al: The clinical outcomes of selenium supplementation on critically ill patients: A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2019 May;98(20):e15473.

  • Mahdavi Gorabi A, Hasani M, Djalalinia S, et al: Effect van seleniumsuppletie op glykemische indices: een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. J Diabetes Metab Disord. 2019 Jul 4;18(2):349-362.

  • Hasani M, Djalalinia S, Sharifi F, et al: Effect of Selenium Supplementation on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis. Horm Metab Res. 2018 Oct;50(10):715-727.