Wat is het verschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitvoeding?

Het is duidelijk dat mensen die regelmatig sporten grotere hoeveelheden eiwitten nodig hebben dan mensen met een zittende levensstijl. Daarom gebruiken veel sporters eiwitsupplementen om aan hun verhoogde dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Laten we eens kijken welke soorten eiwitsupplementen er zijn en hoe plantaardige eiwitsupplementen verschillen van dierlijke eiwitsupplementen.
- Dierlijke eiwitvoeding
- Plantaardige eiwitsupplementen
- Plantaardig vs. dierlijk eiwitsupplement
- Voedingsstof met plantaardig eiwit - hoe vergroot je het anabole potentieel?
Dierlijke eiwitvoeding
Van alle eiwitsupplementen die op de markt verkrijgbaar zijn, is wei-eiwit ongetwijfeld een van de populairste. Het vertegenwoordigt bijna 20% van alle eiwitten in koemelk en heeft een hoge biologische waarde. Eiwitsupplementen op basis van wei-eiwit hebben een hoog gehalte aan essentiële aminozuren (onmisbaar voor het menselijk lichaam), waaronder drie vertakte-keten aminozuren (BCAA), waaronder isoleucine, leucine en valine. Er zijn drie hoofdtypen wei-eiwit voedingsstoffen:
-
Wei-eiwitconcentraat (WPC) - dit is het minst verwerkte eiwitnutriënt en bevat meestal 70-80% eiwit en kleine hoeveelheden vet en melksuiker (lactose).
-
Whey Protein Isolate (WPI) - is een formulering die 85-90% eiwit bevat en sporen van lactose en melkvet.
-
Wei-eiwit hydrolisaat (Whey Protein Hydrolysate, WPH) - is het duurste eiwitsupplement, dat voornamelijk bedoeld is voor mensen met een bekende allergie voor koemelkeiwitten, vanwege het gehalte aan licht verteerbare peptiden met een korte keten.
Andere eiwitsupplementen van dierlijke oorsprong, zoals micellaire caseïne (koemelkeiwit), rundereiwit of ei-eiwit, zijn veel minder populair dan het eerder genoemde wei-eiwit, en dan met name WPC en WPI.
Plantaardige eiwitsupplementen
De steeds groeiende belangstelling voor een veganistisch dieet betekent dat plantaardige eiwitsupplementen nu op grote schaal beschikbaar zijn op de voedingssupplementenmarkt voor fysiek actieve mensen. Plantaardige eiwitsupplementen zijn een geweldige aanvulling op het dieet van professionele atleten en amateurs die een veganistisch dieet volgen, omdat het meestal erg moeilijk of zelfs onpraktisch is om voldoende eiwitten uit plantaardig voedsel alleen te halen, vooral als het doel is om spiermassa op te bouwen. De meest gebruikte plantaardige eiwitvoedingsstoffen zijn soja-eiwitisolaat, erwten-eiwitisolaat, hennep-eiwit, rijsteiwit en gisteiwit. Je kunt ook spirulina poeder en een verscheidenheid aan veganistische eiwitmengsels vinden op de markt voor plantaardige eiwitvoeding, waaronder zonnebloemeiwit, pompoenzaadeiwit, lijnzaadeiwit en quinoa eiwit.
Plantaardig vs. dierlijk eiwitsupplement
Een dierlijk eiwitsupplement zoals wei-eiwit (WPC en WPI) heeft bijvoorbeeld de hoogste biologische waarde van alle eiwitten in voeding. Dit komt voornamelijk door het hoge gehalte aan alle aminozuren die essentieel zijn voor de mens (inclusief BCAA's) en hun hoge verteerbaarheid en opneembaarheid. Vergeleken met wei-eiwit bevat een plantaardig eiwitsupplement (bijv. soja-eiwitisolaat) een aanzienlijk lagere hoeveelheid essentiële aminozuren per 1 g, en vooral minder vertakte-keten aminozuren(BCAA's), d.w.z. leucine, isoleucine en valine. Het leucinegehalte is cruciaal voor de stimulering van de spiereiwitsynthese. Recente wetenschappelijke rapporten geven aan dat een plantaardig eiwitsupplement (bijv. soja-eiwitisolaat) met 2 g leucine kan leiden tot een identieke toename in kracht en spiermassa bij mensen die beginnen met regelmatige krachttraining als een dierlijk eiwitsupplement (wei-eiwit). Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een plantaardig eiwitsupplement in dezelfde mate effectief kan zijn voor de toename van kracht en spiermassa als een dierlijk eiwitsupplement wanneer het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die voldoende leucine bevatten.
Voedingsstof met plantaardig eiwit - hoe vergroot je het anabole potentieel?
De eenvoudigste manier om lagere niveaus van essentiële aminozuren en verminderde verteerbaarheid te overwinnen, is door de hoeveelheid plantaardig eiwit per portie te verhogen. Om de spiereiwitsynthese (MPS) te maximaliseren, is het de moeite waard om bijvoorbeeld te streven naar een inname van 40-45 gram eiwit uit een plantaardig eiwitsupplement per maaltijd. Als je kijkt naar de aminozuurverteerbaarheidsindices (PDCAAS en DIAAS), is een plantaardig eiwitvoedsel op basis van soja-eiwitisolaat of erwteneiwitisolaat de beste keuze voor veganisten. Het wordt ook aanbevolen om verschillende plantaardige eiwitbronnen in één maaltijd te combineren om het gehalte aan essentiële aminozuren te verhogen. Daarnaast kunnen veganisten suppletie met leucine of BCAA's overwegen om anabole processen te stimuleren.
Bronnen:
-
Rogerson D.: Veganistische diëten: praktisch advies voor atleten en sporters. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Sep 13;14:36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28924423/
-
Lynch HM, Buman MP, Dickinson JM, et al: No Significant Differences in Muscle Growth and Strength Development When Consuming Soy and Whey Protein Supplements Matched for Leucine Following a 12 Week Resistance Training Program in Men and Women: A Randomized Trial. Int J Environ Res Public Health. 2020 May 29;17(11):3871. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7312446/
-
Sepandi M, Samadi M, Shirvani H, et al: Effect van wei-eiwitsuppletie op gewicht en lichaamssamenstellingsindicatoren: een meta-analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken. Clin Nutr ESPEN. 2022 Aug;50:74-83 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35871954/.
-
Kim J.: Inname van caseïne-eiwit vóór het slapen gaan: een nieuw paradigma in herstelvoeding na de training. Phys Act Nutr. 2020 Jun 30;24(2):6-10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32698256/
-
Reis CEG, Loureiro LMR, Roschel H, et al: Effects of pre-sleep protein consumption on muscle-related outcomes - A systematic review. J Sci Med Sport. 2021 Feb;24(2):177-182. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32811763/
-
Lim MT, Pan BJ, Toh DWK, et al: Animal Protein versus Plant Protein in Supporting Lean Mass and Muscle Strength: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Feb 18;13(2):661. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33670701/
-
Kerksick CM, Jagim A, Hagele A, et al: Plant Proteins and Exercise: What Role Can Plant Proteins Have in Promoting Adaptations to Exercise? Voedingsstoffen. 2021 Jun 7;13(6):1962. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34200501/
-
https://www.ais.gov.au/nutrition/supplements/group_a#isolated_protein_supplement

Lactonen in planten en supplementen - soorten, eigenschappen en medische perspectieven
