Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Is erythritol de beste zoetstof?

Miseczka z erytrytolem i rozsypane kryształy erytrytolu z napisem erythritol
09 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 545 Reacties: 0

Erytritol is een zoetstof die behoort tot de groep polyolen of polyolen (zogenaamde suikeralcoholen). Erytritol is goedgekeurd voor gebruik als levensmiddelenadditief onder de benaming E968. Veel gezondheids- en figuurbewuste mensen geloven dat erytritol de beste zoetstof is. Laten we eens kijken of dat inderdaad zo is.

Erytritol - wat is het?

Als zoetstof wordt erythritol gebruikt in de vorm van een wit, kristallijn en geurloos poeder dat gemakkelijk oplost in water. Erytritol kan op industriële schaal worden verkregen uit maïs- en tarwezetmeel door enzymatische hydrolyse en fermentatie met verschillende gistsoorten, waaronder Trigonopsis variabilis, Aurobasidium sp., Torula sp., Moniliela sp., Yarrowia lipolytica, Pseudozyma tsubakaensis en Candida magnoliae. Daarnaast komt erythritol van nature in kleine hoeveelheden voor in paddenstoelen en sommige vruchten en gefermenteerde producten**. **Erytritol zit in producten zoals perzik, peer, watermeloen, meloen, druiven, paddenstoelen, roomkaas, bier, wijn, sake (rijstwijn) en sojasaus.

Erytritol - hoeveel calorieën bevat het?

Erytritol is een uitstekende zoetstof voor iedereen die wil afvallen en op de lange termijn een gezond lichaamsgewicht wil behouden, omdat het sporen van calorieën bevat. 1 gram erytritol bevat slechts 0,2 kcal, terwijl 5 gram erytritol (d.w.z. een platte theelepel) slechts 1 kcal bevat. Dit betekent dat erytritol 20 keer minder calorierijk is dan traditionele tafelsuiker (1 g = 4 kcal, 5 g - platte theelepel = 20 kcal). Vanwege het marginale caloriegehalte kan erytritol veilig worden gebruikt door mensen met overgewicht en obesitas die hun overgewicht willen verminderen. Erytritol is een van de beste en meest aanbevolen zoetstoffen die regelmatig gebruikt kunnen worden bij het volgen van een reductiedieet.

Erytritol - gezondheidsbevorderende eigenschappen

Als zoetstof kan erytritol veilig worden gebruikt door patiënten met diabetes en insulineresistentie, omdat het een zeer lage glykemische index en belasting heeft. Dit betekent dat de regelmatige opname van erytritol in de voeding niet bijdraagt aan een significante stijging van de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Erytritol vertraagt de maaglediging en de opname van glucose uit de dunne darm. Het is bewezen dat het gebruik van erytritol door diabetespatiënten van 20 g (4 theelepels) per dag gedurende veertien dagen bijdroeg aan een significante daling van geglyceerd hemoglobine (HbA1c) van 8,5 naar 7,5 procent.

Het is een geweldige zoetstof die geen tandbederf veroorzaakt, omdat het niet fermenteert in de mond en daarom niet kan worden omgezet in zuren door de bacteriën in de mond. Van erytritol is zelfs aangetoond dat het de ontwikkeling van tandbederf tegengaat en mogelijk effectiever is dan andere suikeralcoholen zoals xylitol en sorbitol. Het gebruik van erytritol als zoetstof kan de opbouw van tandplak verminderen en de groei van ziekteverwekkende bacteriën zoals: Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus en Streptococcus sanguinis. Een onderzoek toonde aan dat regelmatige gebruikers van erytritol een lagere overvloed van de cariogene bacterie Streptoccocus mutans in hun speeksel hadden, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van tandbederf. Erytritolconsumptie heeft een goed gedocumenteerd gunstig effect op de mondgezondheid bij zowel kinderen als volwassenen.

Er zijn ook aanwijzingen dat erytritol de circulerende concentraties van het hongerhormoon ghreline kan verminderen en postprandiale verzadiging kan bevorderen, wat wordt toegeschreven aan de hoge osmolaliteit van erytritol in vergelijking met sucrose en andere niet-voedingszoetstoffen. Daarnaast wordt aangegeven dat erytritol een gunstig effect kan hebben op de endotheelfunctie van bloedvaten bij patiënten met diabetes type 2.

Cukier w kostkach na górze czerwona strzałka w dół

Erytritol - toepassingen

Erytritol is een hittebestendige zoetstof en kan daarom met succes worden gebruikt bij het koken en bakken, waaronder cakes, omeletten, pannenkoeken, knoedels, quiches of puddingen. Maar meestal wordt erytritol thuis gebruikt als een gezonde zoetstof ter vervanging van traditionele tafelsuiker in koffie, thee, fruitbereidingen, smoothies, gebakken producten en desserts. In de voedingsindustrie wordt erytritol (met het label E968 op de verpakking) voornamelijk gebruikt door voedselfabrikanten als zoetstof in caloriearme of suikerarme voedingsmiddelen (bijv. ijs, cacao- en chocoladeproducten, gefermenteerde melkproducten, jam, gelei, marmelade, dranken, kauwgom).

Erytritol - is het veilig voor de gezondheid?

Erytritol is een zoetstof die veilig is voor de menselijke gezondheid, zoals blijkt uit de zogenaamde GRAS-status van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), wat betekent dat erythritol een verbinding is die algemeen erkend wordt als veilig. Studies hebben aangetoond dat erytritol geen carcinogene, mutagene of genotoxische effecten heeft en daarom is er geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) limiet vastgesteld voor erytritol. Verder heeft erytritol ook geen teratogene eigenschappen, d.w.z. geen schadelijke effecten op de foetus, zodat het veilig kan worden geconsumeerd door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. In tegenstelling tot andere zoetstoffen die worden gecategoriseerd als suikeralcoholen (polyolen zoals xylitol, sorbitol of lactitol), heeft erytritol bovendien niet zo'n sterk laxerend effect, dus bij regelmatige consumptie in gematigde hoeveelheden veroorzaakt het geen diarree, een opgeblazen gevoel, buikpijn of overmatig darmgas.

Bronnen:

  • Mazi TA, Stanhope KL.: Erythritol: Een diepgaande bespreking van zijn potentieel als een heilzaam voedingsbestanddeel. Nutrients. 2023 Jan 1;15(1):204.

  • Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR.: Erythritol als zoetstof - waarvandaan en waarheen? Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Jan;102(2):587-595.

  • Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC, Beglinger C, et al.: Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(12):1986-1998.

  • Bordier V, Teysseire F, Schlotterbeck G, et al.: Effect of a Chronic Intake of the Natural Sweeteners Xylitol and Erythritol on Glucose Absorption in Humans with Obesity. Nutrients. 2021 Nov 5;13(11):3950.

  • Bordier V, Teysseire F, Senner F, et al: Absorption and Metabolism of the Natural Sweeteners Erythritol and Xylitol in Humans: A Dose-Ranging Study. Int J Mol Sci. 2022 Aug 30;23(17):9867.