Knoflook - belangrijkste eigenschappen

Knoflook is een caloriearme groente met een karakteristieke smaak en geur, die een aantal stoffen bevat met een breed spectrum aan biologische en farmacologische activiteit. De regelmatige opname van knoflook in het dieet wordt in verband gebracht met veel voordelen voor de menselijke gezondheid. Knoflook wordt algemeen erkend als een natuurlijk antibioticum dat kan helpen bij het voorkomen en behandelen van verkoudheid en vele andere gezondheidskwalen.
- Knoflook - voedingswaarden
- Knoflook - cardioprotectieve eigenschappen
- Knoflook - anti-diabetische eigenschappen
- Knoflook - antikanker eigenschappen
- Knoflook - antimicrobiële eigenschappen
- Knoflook - contra-indicaties
Knoflook - voedingswaarden
De gezondheidsbevorderende eigenschappen van knoflook zijn voornamelijk te danken aan de aanwezigheid van organische sulfiden, en dan vooral allicine. Allicine is een bioactieve verbinding die gevormd wordt uit allicine als gevolg van beschadiging van de knoflookbol, zoals het hakken of pletten van een knoflookteen. Het heeft antibacteriële, schimmelwerende, antiprotozoaire, antioxiderende en anticoagulerende eigenschappen. Naast de hierboven vermelde allicine bevat knoflook saponinen, carotenoïden (bv. β-caroteen, luteïne, zeaxanthine), flavonoïden (bv. rutine, quercetine, myricetine, apigenine), fenolzuren en vrije aminozuren (bv. arginine en methionine). Knoflook is ook een bron van vitaminen (vitamine C en B-vitaminen) en mineralen (vooral kalium, calcium, fosfor, ijzer, zink, mangaan, koper en selenium). Eén middelgrote teen knoflook (5 g) levert slechts 7,5 kcal.
Knoflook - cardioprotectieve eigenschappen
Knoflook heeft goed gedocumenteerde antioxiderende, ontstekingsremmende, antitrombotische, antihypertensieve, anti-atherosclerotische, fibrinolytische (d.w.z. het proces van stolselafbraak verbeteren) en vasculoprotectieve (d.w.z. het endotheel van bloedvaten afdichten) eigenschappen die de ontwikkeling van hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Van mensen die regelmatig knoflook consumeren is aangetoond dat ze lagere niveaus van totaal cholesterol en LDL (het zogenaamde slechte cholesterol) met lage dichtheid lipoproteïne in hun bloed hebben. Knoflooksupplementen in een dagelijkse dosis van 600 tot 1.200 mg kunnen ook de triglyceriden verlagen en de HDL-spiegels (de zogenaamde goede cholesterol) in het bloed licht verhogen. Knoflook remt de opname van cholesterol uit het maagdarmkanaal en vermindert de interne productie van cholesterol in het lichaam, wat resulteert in een daling van het cholesterolgehalte in het bloed. Huidige studies tonen ook aan dat knoflook de systolische en diastolische bloeddruk verlaagt, en zelfs nog meer bij patiënten met hypertensie wanneer het knoflookpreparaat wordt gebruikt in een dosis van 600 mg per dag gedurende een periode van 3 maanden.
Knoflook - anti-diabetische eigenschappen
Knoflook is een aanbevolen voedingsingrediënt voor patiënten die kampen met diabetes en insulineresistentie, vanwege de hypoglykemische (d.w.z. bloedglucoseverlagende) en antidiabetische eigenschappen. Regelmatige opname van knoflook in de voeding kan bijdragen aan een duidelijke verlaging van de bloedglucosespiegel (van 10,90 tot 21,02 mg/dl) en een daling van de geglyceerd hemoglobine (HbA1c), wat een goede indicator is voor het beoordelen van de glykemische controle op lange termijn. Knoflook vertoont hypoglykemische eigenschappen bij gebruik in een dosis van 600 tot 1.200 mg per dag gedurende een lange periode, zelfs 1-2 jaar. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat knoflookconsumptie niet leidt tot gewichtsverlies, hoewel knoflooksupplementen kunnen leiden tot een vermindering van de tailleomtrek.
Knoflook - antikanker eigenschappen
Het Amerikaanse National Cancer Institute heeft knoflook geïdentificeerd als een plant met krachtige antikankereigenschappen. Er wordt gesuggereerd dat de anti-kanker eigenschappen van knoflook voornamelijk te danken zijn aan het allicinegehalte. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van verse of gekookte knoflook het risico op maagkanker met 47-51% en op darmkanker met 20-31% kan verminderen.
Knoflook - antimicrobiële eigenschappen
Knoflook heeft sterke antimicrobiële eigenschappen, of beter gezegd, het heeft bactericide effecten op veel Gram-positieve en Gram-negatieve bacteriesoorten. Het is gedocumenteerd dat knoflook de groei kan remmen van pathogene bacteriën zoals: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae. Er zijn ook aanwijzingen dat knoflook de antibacteriële eigenschappen van antibiotica tegen resistente bacteriestammen kan versterken. Knoflook heeft ook immuunstimulerende eigenschappen, waardoor regelmatige consumptie ervan verkoudheid veroorzaakt door virussen kan voorkomen. Er is aangetoond dat mensen die knoflook gebruikten minder vaak verkouden waren en tegelijkertijd sneller herstelden van een virusinfectie.
Hoe eet je knoflook?
Het grootste therapeutische effect wordt bereikt door het pletten of persen van een verse knoflookteen, zonder warmtebehandeling. Wanneer knoflook wordt blootgesteld aan hitte (bijv. frituren), verliest het een deel van zijn bioactieve bestanddelen en vermindert het zijn antimicrobiële eigenschappen. Huidig onderzoek suggereert dat de dagelijkse dosis knoflookpoeder waarbij de gewenste gezondheidsbevorderende eigenschappen verwacht kunnen worden tussen 600 en 1.200 mg per dag ligt. Er kan heel eenvoudig worden aangenomen dat 1000 mg (1 g) knoflookpoeder gelijk is aan een halve verse teen knoflook (2500 mg - 2,5 g).
Knoflook - contra-indicaties
Knoflook is een groente die veilig is voor de menselijke gezondheid, hoewel het enkele bijwerkingen kan veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen van het consumeren van knoflook zijn een slechte adem, maag- en darmklachten (waaronder brandend maagzuur, oprispingen, winderigheid, buikpijn), bloedingen en allergische reacties. Het nemen van knoflooksupplementen kan ook de effecten van antistollingsmiddelen, bloedplaatjesremmers en antidiabetica verergeren.
Bronnen:
- Shabani E, Sayemiri K, Mohammadpour M.: The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis. Prim Care Diabetes. 2019 Feb;13(1):28-42.
- Ried K.: Knoflook verlaagt de bloeddruk bij mensen met hypertensie, verbetert de arteriële stijfheid en de darmmicrobiota: Een review en meta-analyse. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1472-1478.
- Ried K, Toben C, Fakler P.: Effect van knoflook op serumlipiden: een bijgewerkte meta-analyse. Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99.
- Ried K.: Garlicers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S.
- Kodali RT, Eslick GD: Meta-analyse: Vermindert de inname van knoflook het risico op maagkanker? Nutr Cancer. 2015;67(1):1-11.
- Wan Q., Li N., Du L., et al.: Allium groenteconsumptie en gezondheid: Een overkoepelende review van meta-analyses van meerdere gezondheidsuitkomsten. Food Sci Nutr. 2019 Jul 10;7(8):2451-2470.

Chroom - welk effect heeft het op het lichaam?
