Chroom - welk effect heeft het op het lichaam?

Chroom is een chemisch element dat in verschillende oxidatiegraden kan voorkomen, waarbij alle natuurlijke verbindingen dit element in de derde oxidatiegraad bevatten. Het behoort tot de groep micronutriënten die essentieel zijn voor het goed functioneren van levende organismen. Chroom is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van het metabolisme van eiwitten, koolhydraten en vetten, en het is ook een bestanddeel van metallo-enzymen en een co-enzym van talrijke metabolische reacties die plaatsvinden in het menselijk lichaam.
Producten rijk aan chroom
Voedingsmiddelen met het hoogste chroom(III)-gehalte zijn onder andere: bittere cacao en cacaobereidingen (vooral pure chocolade met een hoog gehalte aan cacaomassa), eigeel, volkoren graanproducten (bijv. volkoren roggebrood, boekweitgrutten, zilvervliesrijst), zachte en harde kazen (bijv. Volkoren graanproducten (bijv. volkorenbrood, boekweitgrutten, zilvervliesrijst), zachte en harde kazen (bijv. brie en emmenthaler), vlees (bijv. varkenslende en ham), vis (bijv. verse en gerookte zalm), walnoten, groenten (bijv. spinazie, broccoli, asperges, sperziebonen, tomaat), biergist, paddenstoelen, lever, oesters, mosselen, koffie, fruit (bijv. appel, sinaasappel, banaan) en bepaalde soorten wijn en bier. Eiwitaminozuren zoals glycine en asparaginezuur, evenals vitamine C, hebben een positieve invloed op de opname van chroom uit voedsel. Eenvoudige suikers en mineralen zoals zink en ijzer verminderen daarentegen de opname uit het maagdarmkanaal.
Chroom - symptomen van tekorten
Chroomtekorten in het menselijk lichaam worden als relatief zeldzaam beschouwd. Tot de sterke fysiologische stressfactoren die het ontstaan van tekorten in het menselijk lichaam bevorderen, behoren voornamelijk trauma, borstvoeding, veroudering, kortdurende en zeer intensieve lichamelijke inspanning en een niet goed uitgebalanceerd dieet. De meest voorkomende symptomen van chroomgebrek bij mensen zijn glucose-intolerantie, insulineresistentie, de aanwezigheid van glucose in de urine, groeistoornissen, lipidenstoornissen, verminderde vetvrije lichaamsmassa en stoornissen van het zenuwstelsel.
Chroomsupplementen
De resultaten van een recente meta-analyse van 21 gerandomiseerde klinische onderzoeken (RCT's) met in totaal 1.316 deelnemers toonden aan dat chroomsuppletie met een dagelijkse dosis van maximaal 400 μg gedurende maximaal 12 weken bijdroeg aan gewichtsverlies (met gemiddeld 0,75 kg), de body mass index BMI (met gemiddeld 0,40 kg/m2) en het percentage lichaamsvet (met gemiddeld 0,68%) bij personen met overgewicht of obesitas.
Een andere recente meta-analyse van 28 RCT's met patiënten met diabetes type 2 toonde aan dat suppletie met een dagelijkse dosis van 50 tot 1000 μg gedurende een periode van vier tot 25 weken resulteerde in een significante verlaging van de bloedwaarden van de volgende onderzochte parameters: nuchtere glucose (met gemiddeld 19,0 mg/dl), nuchtere insuline (met gemiddeld 12,35 pmol/l), geglyceerd hemoglobine - HbA1c (met gemiddeld 0,71%) en de HOMA-IR insulineresistentie-index (met gemiddeld 1,53) bij de diabetici. Hierbij moet worden opgemerkt dat niet alle gerandomiseerde klinische onderzoeken tot nu toe dit gunstige effect van chroomsuppletie op koolhydraatstofwisselingsparameters bij diabetes type 2 bevestigen.
Op basis van de meest recente wetenschappelijke rapporten is ook gesuggereerd dat chroomsuppletie kan leiden tot een significante verlaging van de systolische bloeddrukwaarden (met gemiddeld 2,51 mmHg) en diastolische bloeddrukwaarden (met gemiddeld 1,04 mmHg), vooral bij patiënten met diabetes type 2 en/of chronische hart- en vaatziekten, en tot een verlaging van het totale cholesterolgehalte in het bloed (met gemiddeld 0,17 mmol/l).
Is chroom veilig?
Het driewaardige chroom dat in de meeste voedingsmiddelen en in veel voedingssupplementen voorkomt, is een bestanddeel met een zeer lage toxiciteit, waarvan het gehalte in bloedplasma en haarstructuren geleidelijk afneemt naarmate men ouder wordt. De behoefte van het menselijk lichaam aan chroom in de huidige voedingsnormen voor de Poolse bevolking is niet vastgesteld. Er wordt echter aangenomen dat de aanbevolen veilige inname van chroom(III) voor zowel gezonde volwassen vrouwen en mannen als kinderen van 7 tot 18 jaar tussen de 50 en 200 μg per dag ligt. Volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mag de inname niet hoger zijn dan 250 μg per dag.
In principe is er geen risico op een overdosis chroom(III) bij mensen die een uitgebalanceerd dieet volgen, omdat de absorptie van dit bestanddeel uit het maagdarmkanaal relatief laag is. Overabsorptie in het menselijk lichaam kan daarom vooral optreden in het geval van ongeschikte voedingssupplementen. Het is goed om in gedachten te houden dat het kan interageren met ijzer en daardoor de binding aan transferrine kan belemmeren, d.w.z. het eiwit dat zorgt voor ijzertransport in bloedserum. Dit betekent dat chronische overconsumptie van chroom uit voedingssupplementen kan leiden tot een verstoring van het ijzermetabolisme in het lichaam en, in extreme gevallen, zelfs tot de ontwikkeling van bloedarmoede door ijzertekort.
Bronnen:
- Piotrowska A., Pilch W., Tota Ł. et al: Biological significance of chromium
III voor het menselijk lichaam. Occupational Medicine 2018;69(2):211-223. - Tsang C, Taghizadeh M, Aghabagheri E, et al: Een meta-analyse van het
effect van chroomsuppletie op antropometrische indices van
proefpersonen met overgewicht of obesitas. Clin Obes. 2019 Aug;9(4):e12313. - Asbaghi O, Fatemeh N, Mahnaz RK, et al: Effecten van chroom
suppletie op glykemische controle bij patiënten met diabetes type 2:
een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde
gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Pharmacol Res. 2020 Nov;161:105098. - Tarrahi MJ, Tarrahi MA, Rafiee M, et al: De effecten van chroom
op het lipidenprofiel bij mensen: een systematische review en
meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Pharmacol Res. 2021
Feb;164:105308. - Lari A, Fatahi S, Sohouli MH, et al: The Impact of Chromium
Supplementatie op bloeddruk: een systematische review en
Dose-Response Meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Hoog
Blood Press Cardiovasc Prev. 2021 Jul;28(4):333-342. - Zhao F, Pan D, Wang N, et al: Effect van chroomsuppletie op.
bloedglucose- en lipidenwaarden bij patiënten met diabetes type 2
Mellitus: een systematische review en meta-analyse. Biol Trace Elem Res.
2022 Feb;200(2):516-525.

Zwarte bonen - gezondheidseigenschappen
