Vitamine E - effecten en eigenschappen

Vitamine E is een groep van acht vetoplosbare organische verbindingen (tocoferolen en tocotriënolen) die de vitamine van de jeugd wordt genoemd. Vitamine E is een belangrijke voedingsstof voor het goed functioneren van het menselijk lichaam, omdat het fungeert als een krachtige antioxidant en regulator van veel stofwisselingsprocessen. Het menselijk lichaam kan vitamine E niet zelf aanmaken, dus moet het via de voeding worden opgenomen.
- Welke functies heeft vitamine E in het menselijk lichaam?
- Vitamine E-behoefte
- Vitamine E - voedingsbronnen
- Vitamine E-tekort
- Vitamine E - effecten van overmaat
Welke functies heeft vitamine E in het menselijk lichaam?
Veel mensen vragen zich af welke eigenschappen vitamine E heeft en welk effect de supplementatie ervan heeft op het menselijk lichaam. Het blijkt dat vitamine E een bekende antioxidant is die de schadelijke effecten van vrije radicalen neutraliseert, waardoor het het risico op het ontwikkelen van verschillende beschavingsziekten kan verminderen, waaronder hart- en vaatziekten (bijv. aderverkalking, coronaire hartziekten), neurodegeneratieve ziekten (ziekten van Alzheimer en Parkinson), kanker (bijv. longkanker, borstkanker) en oogziekten (staar). Daarnaast zorgt vitamine E voor het goed functioneren van mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen en cellen van het immuunsysteem, en reguleert het intercellulaire signalering. Vitamine E heeft een gunstig effect op de vruchtbaarheid van mannen door de concentratie van sperma te verhogen en de beweeglijkheid van sperma te verbeteren. Vitamine E voorkomt ook schade aan bloedvaten, remt de ophoping van bloedplaatjes en beschermt meervoudig onverzadigde vetzuren tegen oxidatie. Daarnaast heeft vitamine E een gunstig effect op de huid, omdat het het verouderingsproces van de huid vertraagt, de doorbloeding verbetert en het bindweefsel waaruit de lederhuid bestaat versterkt.
Vitamine E-behoefte
De behoefte aan vitamine E hangt af van individuele kenmerken zoals leeftijd, geslacht en fysiologische toestand, maar ook van functionele veranderingen in het maagdarmkanaal. Daarnaast wordt de behoefte aan vitamine E beïnvloed door het soort voedsel dat wordt geconsumeerd, inclusief het aanbod van andere antioxiderende vitamines en het soort vet dat wordt geconsumeerd. Poolse normen voor vitamine E, vastgesteld op het niveau van de adequate inname (AI), geven aan dat volwassen mannen dagelijks 10 mg α-tocoferol-equivalent moeten binnenkrijgen en volwassen vrouwen 8 mg. Alleen tijdens zwangerschap en borstvoeding moeten vrouwen een hogere hoeveelheid vitamine E binnenkrijgen, respectievelijk 10 mg en 11 mg α-tocoferol-equivalent.
Vitamine E - voedingsbronnen
Vitamine E komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. De belangrijkste voedingsbronnen zijn plantaardige oliën, noten, zaden, pitten, graanproducten, vlees, vis, melk en melkproducten en sommige groenten en fruit. Tot de producten die de grootste hoeveelheden vitamine E bevatten behoren
- plantaardige vetten, bijv. oliën (bijv.: zonnebloem, saffloer,
koolzaad, tarwekiemen, olijfolie), zachte margarine,
boter. - noten, bijv. amandelen, hazelnoten, walnoten, pinda's.
- zaden en pitten, bijvoorbeeld zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten.
- graanproducten, zoals tarwezemelen, havermout, volkorenbrood.
- groenten en fruit, bijv.: spinazie, boerenkool, broccoli, savooiekool,
peterselie, paprika's, avocado's, bosbessen.
Vitamine E-tekort
Omdat vitamine E in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt, is een vitamine E-tekort als gevolg van een weinig gevarieerd dieet relatief zeldzaam. Een van de belangrijkste factoren die kan leiden tot een vitamine E-tekort is een verminderde vetopname door de darmen. Met name patiënten met cystische fibrose, korte darmsyndroom, cholestase (verminderde afvoer van gal van de lever naar de twaalfvingerige darm) en exocriene pancreasinsufficiëntie hebben een hoger risico op een vitamine E-tekort. Vitamine E-tekort kan hemolytische anemie veroorzaken, verminderd gezichtsvermogen, verminderde coördinatie en evenwicht, verlies van proprioceptieve sensatie, gedeeltelijke afschaffing van reflexen, verminderde spraak en de vorming van bloedstolsels en embolieën door verminderde aggregatie van bloedplaatjes.
Vitamine E - effecten van overmaat
Overmaat komt zeer zelden voor en alleen bij het gebruik van vitamine E-supplementen. Het wordt ook gekenmerkt door een lage toxiciteit, omdat het menselijk lichaam goed ontwikkelde mechanismen heeft om overmatige ophoping te voorkomen. Een teveel aan vitamine E kan optreden wanneer de toegestane maximale inname herhaaldelijk wordt overschreden, wat voor volwassenen 300 mg per dag is. Daarentegen wordt 2000 mg vitamine E per dag beschouwd als een toxische dagelijkse inname. Een teveel aan vitamine E leidt tot remming van de aggregatie van bloedplaatjes en kan bloedingen veroorzaken. Daarom kan het nemen van hoge doses vitamine E in combinatie met anticoagulantia of bloedplaatjesremmers het risico op bloedingen verhogen, vooral als de inname van vitamine K laag is. Hoge doses vitamine E kunnen ook het risico op hartfalen en een hemorragische beroerte verhogen. Bovendien is gesuggereerd dat een teveel aan vitamine E de effectiviteit van radiotherapie en chemotherapie bij kankerpatiënten kan verminderen.
Bronnen:
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Voedingsnormen voor de Poolse bevolking en hun toepassing. Nationaal Instituut voor Volksgezondheid - Nationaal Instituut voor Hygiëne, 2020.
- Chen G, Wang J, Hong X, et al: Dietary vitamin E intake could reduce the risk of lung cancer: evidence from a meta-analysis. Int J Clin Exp Med. 2015 Apr 15;8(4):6631-7.
- Abner EL, Schmitt FA, Mendiondo MS, et al: Vitamin E and all-cause mortality: a meta-analysis. Curr Aging Sci. 2011 Jul;4(2):158-70.
- Schürks M, Glynn RJ, Rist PM, et al: Effecten van vitamine E op subtypes van beroertes: meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. BMJ. 2010 Nov 4;341:c5702.

Street Workout - wat is het?
