Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Eiwithydrolysaat - wat is het?

Mężczyzna robi shake z hydrolizatem białka
08 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 511 Reacties: 0

Bijna alle sportschoolbezoekers weten dat een voldoende hoge eiwitinname in de voeding en regelmatige krachttraining de ontwikkeling van spiermassa het meest stimuleert. Daarom gebruiken veel van deze mensen verschillende eiwitsupplementen, waaronder eiwithydrolysaten, die goed werken voor mensen met voedselallergieën (bijvoorbeeld voor koemelkeiwitten). Laten we eens kijken wat eiwithydrolysaat is en wanneer het de moeite waard is om het te gebruiken.

Wat is eiwithydrolysaat?

Eiwithydrolysaat is een product dat wordt gemaakt door een specifiek eiwit (bijvoorbeeld koemelk) gedeeltelijk te verteren met een chemische of enzymatische methode. Eenvoudig gezegd is eiwithydrolysaat een gedeeltelijk ontbonden eiwit in kleinere fragmenten, namelijk peptiden en aminozuren. Eiwithydrolysaat wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie, omdat het veel voedingsproducten hun structuur geeft en hun smaak en aroma beïnvloedt. Het is vermeldenswaard dat ze niet worden beschouwd als levensmiddelenadditieven en daarom niet worden geëtiketteerd met het 'E'-symbool. Daarnaast is eiwithydrolysaat een veelgebruikt ingrediënt in eiwitsupplementen voor professionele en amateursporters. Eiwithydrolysaat wordt ook gebruikt in de productie van voedingsmiddelen voor speciale voedingsdoeleinden, die bedoeld zijn voor baby's en jonge kinderen met voedselallergieën (bijv. voor koemelkeiwitten).

Hoe wordt eiwithydrolysaat geproduceerd?

Eiwithydrolysaat wordt verkregen door hydrolytische verwerking, waarbij de polypeptideketens in de eiwitstructuur worden afgebroken tot kortere ketens (peptiden) of aminozuren die beter door het menselijk lichaam worden opgenomen dan langere polypeptideketens. Voor de productie van eiwithydrolysaat worden voornamelijk voedingsmiddelen gebruikt die goede eiwitbronnen zijn, vooral koemelk (caseïne en wei), vlees (bijv. gevogelte, rundvlees), eieren, tarwe, soja, erwten en bijproducten (bijv. huid, botten, post-extractiemeel). Eiwithydrolysaat wordt verkregen door enzymatische hydrolyse of zuur- of basische katalyse. Het eerste proces omvat de afbraak van eiwitten bij een maximumtemperatuur van 65 graden Celsius met de deelname van de relevante enzymen - endopeptidasen en exopeptidasen. Bij chemische katalyse daarentegen worden voedseleiwitten bij een veel hogere temperatuur (van 80 tot zelfs 100 graden Celsius) in een zure omgeving (pH < 1) lub zasadowym (pH > 12) afgebroken. Het resulterende eiwithydrolysaat kan verder worden verwerkt met methoden zoals filtratie, ultrafiltratie, centrifugeren, concentreren en drogen.

Eiwithydrolysaat - eigenschappen en toepassingen

Eiwithydrolysaat heeft een aantal belangrijke technologische functies die vaak worden gebruikt in de voedingsindustrie om een breed scala aan voedingsmiddelen te produceren. Het is nu algemeen bekend dat eiwithydrolysaten gelerende, emulgerende, zwellende, waterbindende en stabiele schuimvormende eigenschappen hebben. Dankzij deze technologische eigenschappen kunnen eiwithydrolysaten voedingsmiddelen een betere textuur en de gewenste smaak en aroma geven. Eiwithydrolysaten worden meestal toegevoegd aan producten zoals verwerkte vleesproducten (bijv. worst, blikvoer, patés), verwerkte visproducten (bijv. paprikash), kant-en-klare gerechten (bijv. goulash, gevulde kool), sandwichpasta's (bijv. hummus, sojapasta), kant-en-klare kruidenmixen en soepen en sauzen in poedervorm. Daarnaast worden eiwithydrolysaten gebruikt in voedingsmiddelen voor speciale voedingsdoeleinden (mengsels voor zuigelingen- en opvolgvoeding en hypoallergene formules voor jonge kinderen met voedselallergieën) en eiwitsupplementen voor sporters.

Eiwithydrolysaat voor sporters

Vanwege hun hoge voedingswaarde, hun vermogen om hun aminozuursamenstelling te wijzigen en hun zeer goede verteerbaarheid en opneembaarheid, worden eiwithydrolysaten vaak gebruikt in de productie van eiwitsupplementen voor sporters. Wei-eiwithydrolysaat (WPH - Hydrolysed Whey Protein) en rundvleeseiwithydrolysaat zijn momenteel het meest te vinden op de markt voor sportvoedingssupplementen. Eiwitsupplementen in de vorm van hydrolysaten worden voornamelijk gekocht door wedstrijd- en amateursporters die zelf last hebben van symptomen die samenhangen met allergieën of voedselovergevoeligheden. Wei-eiwithydrolysaat is bijzonder populair, omdat het een van zuivel afgeleid eiwit van de hoogste kwaliteit en verteerbaarheid is, dat bovendien zeer gemakkelijk wordt opgenomen en oplosbaar is in water. Wei-eiwit hydrolisaat is rijk aan vertakte-keten aminozuren, waaronder isoleucine, leucine en valine. Het is aangetoond dat de consumptie van wei-eiwit in de eerste maaltijd na een krachttraining een toename in spiermassa en kracht bevordert en het herstel na de training versnelt.

Kobieta podczas ćwiczeń na macie

Wei-eiwit hydrolisaat - voor wie?

Wei-eiwithydrolysaat wordt met name aanbevolen voor sporters met een allergie voor koemelkeiwit en/of een intolerantie voor lactose (melksuiker). Een eiwitsupplement op basis van wei-eiwithydrolysaat is met name geschikt voor mensen met een voedselallergie die hun spiermassa en spierkracht willen vergroten, maar het erg moeilijk vinden om voldoende eiwitten via de voeding binnen te krijgen, d.w.z. ongeveer 2 g per kg lichaamsgewicht per dag. Wei-eiwithydrolysaat is ook een goed voedingssupplement voor mensen met een voedselallergie die een drukke levensstijl hebben en niet de tijd hebben om meerdere uitgebalanceerde maaltijden per dag te bereiden.

Eiwithydrolysaat - is het schadelijk voor de gezondheid?

Eiwithydrolysaat is een verbinding die volledig veilig is voor de menselijke gezondheid en geen bijwerkingen heeft. Simpel gezegd is eiwithydrolysaat gedeeltelijk verteerd eiwit, d.w.z. afgebroken in kleinere fragmenten - peptiden en aminozuren. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat eiwithydrolysaat eiwit, een van de belangrijkste voedingsstoffen in de menselijke voeding, dat in het spijsverteringskanaal wordt afgebroken in dezelfde kleinere moleculen.

Bronnen:

  • Manninen AH.: Eiwithydrolysaten in sportvoeding. Nutr Metab (Londen). 2009 Sep 28;6:38.

  • Yuan J, Jiang B, Li K, et al: Beneficial effects of protein hydrolysates in exercise and sports nutrition. J Biol Regul Homeost Agents. 2017 Jan-Mar;31(1):183-188.

  • Morgan PT, Breen L.: The role of protein hydrolysates for exercise-induced skeletal muscle recovery and adaptation: a current perspective. Nutr Metab (Londen). 2021 Apr 21;18(1):44.

  • López-Martínez MI, Miguel M, Garcés-Rimón M.: Protein and Sport: Alternative Sources and Strategies for Bioactive and Sustainable Sports Nutrition. Front Nutr. 2022 Jun 17;9:926043.

  • Czelej M, Garbacz K, Czernecki T, et al: Protein Hydrolysates Derived from Animals and Plants-A Review of Production Methods and Antioxidant Activity. Voedingsmiddelen. 2022 Jun 30;11(13):1953.