Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Tyrosine en voeding - wat zijn de verbanden?

Produkty zawierające tyrozyne: łosoś, awokado, orzechy włoskie i inne
19 Jun 2024
Geplaatst door: Łukasz Szostko Tijden Lezen: 545 Reacties: 0

Een bewuste benadering van voeding dwingt ons om de ingrediënten in ons voedsel te kennen. Tegelijkertijd wint het idee dat voeding de manier waarop we denken, voelen en handelen beïnvloedt aan populariteit. We moeten weten wat ons lichaam nodig heeft en hoe we daarin kunnen voorzien. In dit artikel kijken we naar het aminozuur tyrosine in de voeding. Het heeft een unieke reputatie omdat het de bouwsteen is voor een van de moleculen van geluk en motivatie. In welke voedingsmiddelen vind je tyrosine? Of kan het op een andere manier worden geleverd? En welke voordelen kan het ons brengen? Lees verder tot het einde!

Waar hebben we tyrosine voor nodig?

L-tyrosine, dat in de voeding zit, is een aminozuur. Het wordt door het enzym tyrosinehydroxylase omgezet in L-DOPA, de directe voorloper van dopamine, dat op zijn beurt wordt omgezet in noradrenaline. Omdat de hydroxylase normaal gesproken voor ongeveer 75% verzadigd is met tyrosine, kunnen hogere concentraties tyrosine mogelijk de synthese van dopamine en noradrenaline in de hersenen verhogen.

De neurotransmitter dopamine wordt al lange tijd in verband gebracht met cognitieve processen zoals het werkgeheugen, maar ook met leren en de verwerking van gevoelens van beloning (gevoelens van motivatie en daaropvolgende tevredenheid) en staat erom bekend een belangrijke rol te spelen bij veroudering.

Veelbelovende gegevens over wat er met tyrosine gebeurt als het eenmaal in het lichaam is opgenomen, hebben het niet alleen tot een waardevol voedselingrediënt gemaakt, maar ook tot een populair voedingssupplement.

Voedingsbronnen van tyrosine

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan het aminozuur tyrosine zijn onder andere

  • kaas,
  • soja,
  • rundvlees,
  • lam,
  • varkensvlees,
  • vis,
  • kip,
  • noten,
  • eieren,
  • zuivelproducten,
  • bonen,
  • volkorenproducten.

Een bron van tyrosine is ook fenylalanine

Het is goed om te onthouden dat tyrosine in ons lichaam kan worden aangemaakt uit een ander aminozuur, fenylalanine. Fenylalanine is een eiwitaminozuur, dus om er voldoende van binnen te krijgen is het voldoende om te zorgen voor een dagelijkse aanvoer van optimale hoeveelheden compleet eiwit uit verschillende producten. Het is daarom het makkelijkst om fenylalanine te leveren met producten uit de volgende groepen: vlees, vis, zuivelproducten en peulvruchten.

Het is gemakkelijk om te zien dat de voedingsmiddelen die bronnen van fenylalanine en tyrosine zijn, elkaar dupliceren, dus het is niet nodig om voor de aanvoer van elk van deze aminozuren afzonderlijk te zorgen, en door simpelweg voor het eiwit in het dieet te zorgen, is het onderwerp volledig afgedekt.

Is het de moeite waard om veel tyrosine bevattende producten te consumeren?

Veel onderzoeken met tyrosine zijn ingegeven door de veronderstelling dat tyrosine de beschikbaarheid van dopamine verhoogt, wat op zijn beurt de cognitieve prestaties kan verbeteren. Een efficiëntere hersenfunctie is een zeer aanlokkelijke belofte, en als gevolg daarvan hebben supplementen met L-tyrosine aan populariteit gewonnen.

Studies hebben zelfs een toename in de prestaties van het werkgeheugen en de executieve functie gezien bij jonge volwassenen die eenmalig grotere hoeveelheden tyrosine consumeerden. In latere jaren werden soortgelijke effecten bevestigd bij een constante, gewoontegetrouw verhoogde toevoer van tyrosine. Er werden met name positieve effecten waargenomen op het episodisch geheugen, het werkgeheugen en de vloeiende intelligentie.

Het is dus duidelijk dat aandacht voor de toevoer van tyrosine inderdaad voordelen heeft. Zolang er geen duidelijke contra-indicaties zijn voor het verhogen van de tyrosinevoorraad, is het zo zinvol mogelijk om het aandeel tyrosine in de voeding te verhogen, vooral als er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Uit de literatuur blijkt dat tyrosine het meest effectief is wanneer neurotransmitters uitgeput zijn, d.w.z. wanneer het dopamine- en noradrenalinegehalte is verlaagd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan stress, zoals onderkoeling of een taak die cognitieve functies vereist, zodat een toenemend aantal neurotransmitters wordt gesynthetiseerd.

De populaire uitspraak van de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach"Der Mensch ist, was er ißt", d.w.z. je bent wat je eet, is hier op zijn plaats.

Kan suppletie met tyrosine helpen om een dieet vol te houden?

Tyrosine wordt soms gebruikt om de effecten van afslankdiëten te bevorderen. Waarom? Door de voorraad dopamine en noradrenaline te vernieuwen, zou het de energie en motivatie voor lichamelijke activiteit verhogen. Aan de andere kant wordt de opbouw van schildklierhormonen toegeschreven aan het behoud van een efficiënte werking van het orgaan en een optimale stofwisseling. In theorie neemt tyrosine deel aan beide aspecten.

Een dieet is het gemakkelijkst vol te houden als we de effecten ervan kunnen zien. Tyrosine kan op een indirecte manier helpen: door de juiste beschikbaarheid van catecholaminen te handhaven, stelt het ons ook in staat om voldoende lichaamsbeweging te houden.

Waar gaat het meer specifiek om? Het gaat over meer bewegen. Voortdurende beweging, zelfs spontane beweging die niet voortkomt uit sport, verbrandt calorieën en verbetert de effecten van diëten om af te vallen. Alleen al door het metabolisme van neurotransmitters te ondersteunen, heeft tyrosine een gaaf potentieel.

Żółta kapsułka z napisem l-tyrosine

Wanneer het dieet aanvullen met een tyrosinesupplement?

Afgezien van gevallen van ondervoeding en een niet-geoptimaliseerd veganistisch dieet, zijn tyrosinetekorten zeldzaam. Waarom zou je het dan aanvullen? En wanneer is het de moeite waard om dat te doen?

Extra tyrosinesupplementen zijn vooral zinvol tijdens periodes van verhoogde stress. Of dit nu emotionele stress is of fysiologische stress die gepaard gaat met hard werken of het ervaren van extreme omstandigheden zoals temperatuur. Het is dan de moeite waard om jezelf te ondersteunen met tyrosine uit een supplement, omdat dit de negatieve effecten van dergelijke stress kan verminderen.

Samenvatting

Als je zorgt voor voldoende complete eiwitten in je dieet, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over een tekort aan tyrosine. Soms kan suppletie met dit aminozuur echter extra voordelen bieden, zelfs als het dieet goed is. Dit is vooral het geval tijdens periodes van opgefokte stress.

Bronnen: